ЕЦБ върви към първото си повишение на лихвите от много години

  • 23 май 2022 15:54

  • 1224
  • 3
ЕЦБ върви към първото си повишение на лихвите от много години
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Европейската централна банка (ЕЦБ) върви към първото си повишение на лихвите от много години, като президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард даде днес ясен сигнал за това, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Краят на програмата на ЕЦБ за обратно изкупуване на акции, чието предназначение бе да подкрепи икономическия растеж в еврозоната - може да се очаква след юли, написа Лагард в официална блог публикация. Очаквам нетните покупки по програмата за обратно изкупуване на акции да приключат най-рано през третото тримесечие. Това ще ни позволи да повишим ставката на заседанието през юли, пише тя. 

Лагард потвърди, че лихвите вероятно ще бъдат повишени през юли

Въз основа на сегашната перспектива вероятно ще сме в позиция да сложим край на отрицателните лихви до края на третото тримесечие, твърди Лагард. В момента лихвата по ключовия депозит на ЕЦБ е -0,5 на сто. Основната ставка за рефинансиране е нулева.  Лагард определя инфлацията като основен фактор за това. Тя нарасна неотдавна до рекордния максимум от 7,4 на сто в еврозоната, припомня ДПА.

Бъдещи покачвания на лихвата ще зависят от прогнозите за инфлацията, подчерта Лагард, уточнявайки, че темпът и общият размер на корекциите не могат да бъдат определени предварително. Войната Русия - Украйна може да се превърне в повратна точка за хиперглобализация, което ще засили ролята на геополитиката за структурата на глобалните вериги за доставки, коментира тя. Така веригите могат да станат по-малко ефективни за известно време през транзитния период и да окажат постоянен натиск върху икономиката. 

Филип Епитропов
1224 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
CIber

2022.05.24 | 01:24

3
Това полезно изкупаему какво иска не ви работят евро щурутиите.
тази

2022.05.23 | 16:30

2
тази усрайна солена ще ни излезе

2022.05.23 | 16:18

1
Красива жена

Добави коментар

Водещи новини