ЕЦБ ще продължава да повишава лихвите

  • 25 август 2022 15:33

  • 381
  • 0
ЕЦБ ще продължава да повишава лихвите
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Европейската централна банка се съгласи, че "на предстоящите заседания на Управителния съвет би било подходящо по-нататъшното нормализиране (повишаване) на лихвените проценти", показват протоколите от последното заседание на ЕЦБ, проведено през юли.

Централната банка също така съобщи, че "са се засили рисковете в посока нагоре относно инфлационните перспективи не само в краткосрочен, но и в средносрочен план". С оглед на това мнозинството членове на Управителния съвет на ЕЦБ подкрепиха на заседанието през юли увеличаване на основните лихви с 50 базисни пункта.

Тогава ЕЦБ повиши своите три основни лихвени проценти с 50 базисни пункта - първото увеличение от 2011 г. насам, слагайки край на осем поредни години отрицателни лихви в опит да ограничи растящия инфлационен натиск.

Жилищните кредити поддържат годишен ръст над 18%, въпреки кризатали

На същото заседание членовете са одобрили единодушно въвеждането на новия Инструмент за защита на трансмисионния механизъм (TPI, или Transmission Protection Instrument).

"Излизането от отрицателните лихвени проценти позволи на Управителния съвет да направи преход към подход за вземане на решения за лихвените ставки от заседание на заседание", се отбелязва още в протокола от юлската среща на ЕЦБ..

По отношение на бъдещите си стъпки за паричната политика, банката ще продължи да бъде "зависима от постъпващите данни", тъй като се надява "да изпълни целта си за инфлация от 2% в средносрочен план“.

Последвайте канала на

Калина Христова
381 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини