Управителят на БНБ: Политиката на ЕЦБ ще бъде през третото тримесечие да се излезе от територията на отрицателните лихви

  • 14 юни 2022 15:21

  • 1276
  • 0
Управителят на БНБ: Политиката на ЕЦБ ще бъде през третото тримесечие да се излезе от територията на отрицателните лихви
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде през третото тримесечие да се излезе от територията на отрицателните лихви, казва управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. на форум на Асоциацията на банките в България по повод 30 години от създаването ѝ. Изказването е публикувано на страницата на Централната банка.

Преди пет години много хора разглеждаха възможността БНБ и банковият сектор да се присъединят към Европейския банков съюз като далечна и трудно постижима. Днес България е член на Европейския банков съюз и скоро ще отбележи две години години от това членство. Това означава, че БНБ и банковият ни сектор са съответно първата публична институция и първият икономически сектор в България, които са част от еврозоната. БНБ участва във вземането на най-важните решения, свързани с надзора и преструктурирането на европейските банки, включително българските. При това нашият глас, независимо от размера на нашата икономика и банков сектор, има същата тежест като гласа на всяка една друга централна банка в еврозоната, посочва Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г..

БНБ беше една от първите централни банки, която активира мащабен антикризисен пакет в размер над 8 на сто от БВП в самото начало на ковид пандемията. Направихме го през март 2020 г., когато все още се дискутираше дали това не е просто една настинка, която ще изчезне през лятото. Алтернативата беше да изчакаме, да следим и анализираме ситуацията поне няколко месеца, преди да предприемем конкретни действия. От позицията на днешния ден може да кажем, че подобно изчакване щеше да се отрази много неблагоприятно както за банките, така и за бизнеса и домакинствата.

Този именно антикризисен пакет позволи въвеждането на мораториум върху плащанията по кредити, който в пиковите моменти надмина 9 млрд. лева. Тук е мястото да подчертая, че това беше частен мораториум, инициатива на нашите търговски банки, които по-добре от всеки друг разбират, че когато техните клиенти не са добре, те също не са добре, казва Радев.

Ние предпочитаме да гледаме напред, а не толкова назад. За съжаление това, което виждаме напред, са нови предизвикателства, казва Радев. От една страна, това са политическите и икономическите процеси в страната. Пресечните точки на тяхната динамика и развитие, са основно три: цените, цените, и пак цените, казва Радев. Изходът от бюджетния процес, който тече в момента, ще бъде индикативен за посоката на тази динамика и развитие.

От позицията на БНБ и с оглед целите за овладяване на инфлацията много е важно страната да не поема значителни допълнителни постоянни разходи, срещу които не стоят постоянни приходи. Има две групи от рискове, свързани с подобен подход: първите са опасност от инфлационна спирала; а вторите -  необходимост от болезнени фискални корекции в недалечно бъдеще, независимо дали това ще стане по линия на приходите, т.е. чрез увеличение на данъците или чрез орязване на разходите. Наред с външните фактори, това би довело до една значително по-комплицирана макроикономическа среда за българските банки, казва Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г..

Управителят на БНБ обясни предимствата на еврозоната

От гледна точка на външните фактори и тяхното допълнително усложняване и влошаване с войната в Украйна най-съществено значение ще имат решенията на големите водещи централни банки, в нашия случай преди всичко на ЕЦБ. Има вече ясни анонси за три неща, които ще се случат в рамките на третото тримесечие на тази година: първо -  ефективното прекратяване в началото на юли на нетните покупки на активи от страна на ЕЦБ; второ -  последващо увеличение на референтните лихви; и трето -  ново увеличение на лихвите през септември, така че до края на тримесечието да се излезе от територията на отрицателните лихви. Очевидно следващите месеци и поне година ще бъдем изправени пред предизвикателството да се намери много трудният баланс между мерките за овладяване на инфлацията и мерките за предотвратяване на рецесия, посочва Радев.

През следващите 18 месеца нашите задачи ще бъдат свързани основно с финализирането на процеса на присъединяване на страната към еврозоната. От страна на БНБ има създадена организация по отношение на въпросите от наша компетентност. Силно се надявам, че политическият процес, при цялата му неопределеност и несигурност, в крайна сметка ще подкрепи, а няма да блокира цялостния напредък на присъединяване към еврозоната, казва управителят на БНБ.

Константин Тодоров
1276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини