МВФ ще намали прогнозата си за световния икономически растеж

  • 09 юни 2022 22:49

  • 867
  • 1
МВФ ще намали прогнозата си за световния икономически растеж
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Международният валутен фонд (МВФ) предвижда допълнително да намали прогнозата си за световния икономически растеж за настоящата година през следващия месец. Това обяви говорителят на МВФ Гери Райс на редовния си брифинг, цитиран от БТА.

Това би било трето ревизиране надолу на прогнозите на МВФ за тази година. През април фондът вече намали очакванията си за световен икономически растеж на годишна база с почти цял процентен пункт до 3,6 на сто през 2022 г. и 2023 г.

ЕЦБ вдига лихвите, очаква инфлация в еврозоната от 6,8%

Изказването на Райс идва след като по-рано през седмицата Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предприеха стъпки за намаляване на собствените си прогнози за растеж на световната икономика.

Общата перспектива все още предвижда растеж на икономиката в целия свят, макар и с по-бавно темпо, но някои страни може да са изправени пред рецесия, каза Райс. 

"Очевидно се случиха редица събития, които биха могли да ни накарат да преразгледаме (прогнозата си - бел. р.) допълнително", съобщи говорителят на МВФ.

МВФ трябва да публикува актуализация на своя доклад "Световни икономически перспективи" в средата на юли.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
867 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
айде много се туткате

2022.06.09 | 23:27

1
земята затрихте с лакомия си гъз

Добави коментар

Водещи новини