ЕС предвижда 100 млн. евро като допълнителна хуманитарна помощ за Афганистан

  • 15 септември 2021 12:33

  • 282
  • 2
ЕС предвижда 100 млн. евро като допълнителна хуманитарна помощ за Афганистан
© Getty Images/Guliver

Европейският съюз ще отпусне 100 милиона евро като допълнителна хуманитарна помощ за Афганистан, за да се избегне "хуманитарна катастрофа". Това съобщи днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, цитирана от Франс прес.

ЕС вече обяви по-рано, че вдига четворно хуманитарната си помощ за Афганистан и съседни страни, така че да достигне 200 милиона през 2021 г.

"Трябва да направим всичко, за да избегнем реалната опасност от голям глад и голяма хуманитарна катастрофа", заяви Фон дер Лайен в годишната си реч "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент в Страсбург. Тя уточни, че тази помощ ще е част от "нов, по-голям пакет мерки в подкрепа на Афганистан", който ще бъде представен "в близките седмици".

"Трябва и занапред да подкрепяме афганистанците в страната и в съседните страни", добави тя.

Откакто талибаните поеха властта в Афганистан на 15 август, животът в страната отчасти е спрял, по-специално заради секването на финансовите потоци от чужбина, които вливаха кръв в местната икономика, отслабена от над 40 години войни. Ситуацията се превръща в критична за милиони афганистанци, връхлетени при това от суша, последици от коронавирусната пандемия и от войните.

Урсула фон дер Лайен с реч за бъдещето на ЕС

До края на годината ЕК ще предложи закон за борба с насилието срещу жени - "твърде много жени се наложи да живеят в страх по време на пандемията", съобщи Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е.

"Става дума за ефективно наказателно преследване, за превенция и защита както онлайн, така и офлайн", посочи председателката на ЕК, на която принадлежи законодателната инициатива в ЕС, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
282 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Уруспа фон Лайнен е ненормална

2021.09.21 | 12:37

2
Ще дава пари на талибанеросите....
Леля ви Гергана

2021.09.15 | 13:24

1
Какъв хубав цвят на косата завидях и

Добави коментар

Водещи новини