Разпространиха погрешка данните на 250 преводачи, опитващи се да избягат от Афганистан

  • 21 септември 2021 16:59

  • 779
  • 1
Разпространиха погрешка данните на 250 преводачи, опитващи се да избягат от Афганистан
© Getty images

Държавният секретар по въпросите на отбраната на Великобритания Бен Уолъс започва разследване на нарушение на сигурността на данните, свързано с имейл адресите на десетки афганистански преводачи, работили за британските сили, съобщава Би Би Си.

Повече от 250 души, които искат да се преместят в Обединеното кралство, много от които се укриват, са били погрешно копирани в имейл от Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Така всички други получателите са могли да видят техните имена, имейли и свързани с тях снимки. Най-вероятно причината за случилото се е човешка грешка.

ООН: Талибаните упражняват все по-голямо насилие срещу протестиращи в Афганистан

Имейлът е изпратен от екипа, който отговаря за политиката на Обединеното кралство за преместване и подпомагане на Афганистан. Той поддържа връзка с хората, които искат да се преместят или са успели да го направят, след завземането на властта от талибаните. 30 минути по късно Министерството на отбраната Великобритания изпраща друг имейл, с който уведомява получателите да изтрият предишния имейл и препоръчва на преводачите да променят имейлите си, уточнява БТВ.

В момента се прави всичко възможно преводачите да бъдат подпомогнати да напуснат страната.

Според преводачите подобна случка може да струва много животи, особено на хората, които още са в Афганистан. Те твърдят, че много от тях не са забелязали грешката и са отговорили на имейла, като са обяснили положението си. Това ги е поставило в голяма опасност. Говорителят на Министерството на отбраната на Великобритания заяви, че е започнало разследване.

„Извиняваме се на всички, засегнати от това нарушение и работим усилено, за да гарантираме, че това няма да се случи отново“, коментира той.

Мая Йорданова
779 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2021.09.21 | 18:17

1
Както навремето с Георги Марков, британците си решават проблема с нежеланието да хрантутят бежанци по естествения начин.

Добави коментар

Водещи новини