Техеран: Правителството в Кабул не е представително за всички афганистанци

  • 13 септември 2021 19:35

  • 668
  • 1
Техеран: Правителството в Кабул не е представително за всички афганистанци
© Getty images

Правителството, сформирано от талибаните в Кабул, не е представително за всички афганистанци, изрази съжаление днес Иран, който се безпокои от последиците от конфликта в съседен Афганистан. Той призова "всички страни" да договорят съставянето на представително за многообразието на страната правителство, съобщи БТА.

Временното афганистанско правителство "със сигурност не е приобщаващото правителство, което международната общност и Ислямска република Иран очакват", заяви говорителят на иранското външно министрество Саид Хатибзаде на пресконференция в Техеран.

Лидерът на ООН: Афганистанците са изправени пред най-опасния им час

След като на 15 август взеха властта в Кабул, талибаните обявиха миналия вторник основните министри в правителството си. Всички те са талибани, а почти всички - етнически пущуни, включително няколко много влиятелни фигури от периода между 1996 и 2001 г., когато талибаните бяха наложили жесток фундаменталистки режим. На 23 август Хатибзаде призова всички групи и политически лагери в Афганистан да се въздържат от използването на сила и да поемат по пътя на преговорите и диалога. Той каза, че Иран поддържа постоянен канал за връзка с всички политически лагери в Афганистан.

При предишното управление на талибаните Иран поддържаше противоречиви отношения с тях и така и не призна Ислямско емирство Афганистан. През последните месеци обаче, Техеран изглежда върви към сближаване с талибаните.

На 6 септември Техеран осъди категорично нападението на талибаните срещу долината Панджшер, последното огнище на съпротива срещу ислямисткото фундаменталистко движение, което заяви, че е поело "пълен" контрол и над този район. Шиитски Иран има над 900-километрова обща граница с Афганистан и засега се въздържа да критикува талибаните, които са сунити. Днес говорителят на външното ведомство в Техеран каза, че трябва да се изчака и да се види как талибаните отговорят на международните искания.

Иран вече е приел на своя територия над 3 милиона афганистанци и се опасява от нов приток на бежанци. По-късно днес иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан повтори позицията на своята страна за ситуацията в Афганистан в телефонен разговор с британския му колега Доминик Рааб.

Министър Абдолахиан каза, че установяването на сигурност и стабилност в Афганистан зависи от сформирането на приобщаващо правителство с участието на всички афганистански етнически групи, се посочва в съобщение на иранското външно ведомство.

Мая Йорданова
668 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ООН

2021.09.13 | 20:40

1
Отново забелязаха очевидното последни

Добави коментар

Водещи новини