Държавният секретар на САЩ защити действията на администрацията в Афганистан

  • 14 септември 2021 06:45

  • 358
  • 0
Държавният секретар на САЩ защити действията на администрацията в Афганистан
© getty images

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити пред Конгреса подхода на администрацията на президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в към подложеното на тежки критики изтегляне от Афганистан, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

На вчерашното изслушване пред Комисията по външни работи на Камарата на представителите Блинкън се сблъска с оплаквания на недоволни конгресмени за бързия срив на афганистанското правителство и действията на Държавния департамент. Представители на Републиканската партия в комисията нарекоха действията на администрацията "позор" и "трагедия" и дори демократите се съгласиха, че цялата операция е можела да бъде проведена по-добре.

Държавният департамент беше подложен на множество критики и от двете страни, че не е направил достатъчно и не е взел достатъчно бързи мерки за извеждането на американски граждани, законно пребиваващи в САЩ и изложени на риск афганистанци извън страната, след като талибаните поеха контрола над Кабул на 15 август. Някои опитващи се да напуснат все още са в Афганистан, макар че Блинкън не можа да посочи конкретна цифра.

"Това беше пълен провал от епичен мащаб", заяви републиканският конгресмен от Тексас Майкъл Маккол. Той подчерта, че бързото изтегляне от Афганистан е вдъхнало смелост на талибаните и други врагове на САЩ. "Мога да резюмирам това в една дума: предателство".

През първите дни на изслушването си Блинкън се опитваше да отклони обвиненията в неподготвеност, като подчертаваше, че администрацията на Байдън е наследила споразумението с талибаните от неговия предшественик, както и неуспешната програма за предоставяне на визи на афганистанци, работили за правителството на САЩ.

Техеран: Правителството в Кабул не е представително за всички афганистанци

"Наследихме краен срок, а не план", подчерта държавният секретар.

Той припомни също, че никой в правителството на САЩ не е очаквал афганистанското правителство да се провали толкова бързо.

Блинкън добави, че евакуацията е била успешна, въпреки трудните условия. 124 000 души бяха отведени на безопасно място, подчерта държавният секретар.

Според него попадналото в ръцете на талибаните американско оръжие не заплашва съседните на Афганистан страни, добавя ТАСС. Значителна част от техниката, попаднала в талибански ръце, не функционира или скоро ще престане, защото се нуждае от поддръжка, така че не представлява стратегическа ценност, подчерта той. Въпреки това държавният секретар призна, че тя предоставя на талибаните униформи и стрелкови оръжия, които сега са в ръцете им.

Блинкън добави, че групировката Ал Каида е била сериозно отслабена, до степен, при която не е в състояние да извършва нападения срещу САЩ или други страни. Той посъветва талибаните да помнят "какво стана предишния път, когато предоставиха убежище на Ал Каида, а тя извърши нападение" срещу САЩ.

Калина Христова
358 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини