Макрон: Догодина бюджетът на френското вътрешно министерство ще бъде увеличен с 1,5 млрд. евро

  • 14 септември 2021 18:50

  • 401
  • 0
Макрон: Догодина бюджетът на френското вътрешно министерство ще бъде увеличен с 1,5 млрд. евро
© Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на обяви днес, че следващата година бюджетът на министерството на вътрешните работи ще бъде увеличен с 1,5 милиарда евро, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че с това Макрон цели да покаже, че правителството му втвърдява подхода си в борбата с престъпността и несигурността преди президентските избори през април.

В реч пред Националното полицейско училище в Рубе, Северна Франция, президентът каза, че иска да въведе някакъв вид парламентарен надзор над полицията и наблюдение на поведението на полицейските служители. Той заяви това след продължили няколко месеца дискусии с полицията по въпроса за сигурността и отношенията на силите на реда с населението.

Френският президент обяви мерки, целящи да направят дейността на полицията по-прозрачна за евентуални нарушения. Сред тях са публикуването на докладите от вътрешните полицейски разследвания на евентуални нарушения и създаването на парламентарен надзорен орган, съобщи Асошиейтед прес.

"Когато има неправилни постъпки, те трябва да водят до наказания. Когато има проблеми, те трябва да получават отговор", призова Макрон. Той подчерта, че "няма нищо, от което да се страхуваме при по-голяма прозрачност".

Франция: Разследват смъртни заплахи срещу парламентаристи, подкрепящи COVID мерките

Новият парламентарен орган за надзор на дейността на полицията във Франция ще се състои от членове на Националното събрание и Сената. В страната вече има такъв за разузнаването, отбелязва АП.

По-рано тази година във Франция влезе в сила нов закон, който разширява правомощията на полицията, въпреки седмиците на протести, организирани от активисти, опасяващи се, че той ще затрудни разобличаването на нарушения. Нормативният акт забранява снимането на полицаи при изпълнение на служебните им задължения.

Макрон все още не е обявил официално, че ще се бори за нов президентски мандат след 7 месеца. Сигурността обаче ще е една от основните теми по време на предизборната кампания, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Константин Тодоров
401 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини