Макрон критикува ливанските политици за провала им в икономиката след експлозията в Бейрут

  • 04 август 2021 15:49

  • 755
  • 0
Макрон критикува ливанските политици за провала им в икономиката след експлозията в Бейрут
© Getty images

Президентът на Франция Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на отправи днес критики към политическата класа в Ливан за провала й в икономиката след експлозията на пристанището в Бейрут. Той направи това при откриването на международна донорска конференция, посветена на първата годишнина от колосалния взрив, убил стотици, ранил хиляди и разрушил цели квартали на ливанската столица, предаде Ройтерс.

Оттогава ливанските политици, въпреки френския и международния натиск, не съумяват да съставят правителство, което да започне работа по възстановяването на страната, припомня агенцията.

"Ливанските ръководители изглежда залагат на стратегията на протакане, за което съжалявам и мисля, че е исторически и нравствен провал", каза Макрон във встъпителната си реч пред конференцията, която цели да набере поне 350 милиона долара в помощ на Ливан. Френският президент предупреди, че ливанските политици няма да получат "празен чек", защото именно те са тези, които "преди началото на кризата, а и преди това се провалят".

Франция оглавява международните усилия за преодоляване на кризата в нейната бивша колония. Макрон посети на два пъти Бейрут след взрива, издейства увеличаване на спешната помощ и наложи забрани за пътувания на видни ливански политици в желанието си да предизвика реформи в Ливан. Той убеди страните от ЕС да изготвят схема от санкции, която да бъде в готовност за прилагане. Но досега тези инициативи не доведоха до успех.

Президентът на САЩ Джо Байдън е изразил желание да се включи в онлайн конференцията под домакинството на Макрон. По данни на Елисейския дворец в нея участват около 40 световни лидери. Подобна конференция през миналата година, състояла се след експлозията, събра около 280 млн. долара. Те обаче не бяха насочени към политиците, а разпределени чрез неправителствени и хуманитарни организации.

На годишнината от взрива в Бейрут папата обеща да посети Ливан

ТАСС цитира думи на Макрон, че в близко бъдеще Франция ще отпусне на Ливан 100 млн. евро в помощ за образователната система и изхранването на населението. До края на август в страната ще бъдат доставени и 500 хиляди дози от ваксини срещу COVID-19, каза още френският президент при откриването на донорска конференция за Ливан, предаде БТА.

Теодора Александрова
755 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини