Германски политици почетоха жертвите на Холокоста в лагера Бухенвалд

  • 11 април 2021 14:58

  • 647
  • 2
Германски политици почетоха жертвите на Холокоста в лагера Бухенвалд
© gettyimages (архив)

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и премиерът на провинция Тюрингия Бодо Рамелов присъстваха на церемония в памет на жертвите на Холокоста в концентрационния лагер Бухенвалд, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Задача на демокрацията е да не допуска нацистките престъпления да бъдат забравени, каза Рамелов на церемонията за отбелязване на 76-годишнината от освобождението на лагерите Бухенвалд и Мителбау-Дора. Няма да можем да прехвърлим тази памет в музей. Запазването на спомена е всекидневна задача, каза Щайнмайер. Тези лагери символизират расов фанатизъм, убийство и изтребление, добави той.

На 106 години почина най-възрастният оцелял от Холокоста австриец

На възпоменателната проява, която беше излъчена на живо по интернет, имаше речи на оцелели от лагера от САЩ, Италия и Франция, които не можаха да присъстват на място заради пандемията от коронавируса, както беше и преди година.

Концентрационният лагер край Ваймар, най-големият на германска територия към края на войната, е освободен на 11 април 1945 г. с помощта на американските войски. Построен е от нацистите през 1937 година. Около 56 000 души са изгубили живота си там от глад, болести и последствията от принудителния труд. В намиращия се наблизо Мителбау-Дора около 60 000 затворници са принудени да строят ракети в подземна шахта. Най-малко 20 000 от тях умират.

Последвайте канала на

Novini.bg
647 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ивайло

2021.04.11 | 17:01

2
Тези германци са срам за страната си, да отричат най големия си държавник, а именно Хитлер, евреите са световно зло, не са за жал.
Тежко е,

2021.04.11 | 15:29

1
Тези евреи, защо не са се евакуирали, като виждат какъв режим взима властта? Хитлер още 1917 работел като печатар, и разхвърлял брошурки, с възгледите си.

Добави коментар

Водещи новини