Европейският парламент ще отбележи Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

  • 25 януари 2022 13:26

  • 738
  • 1
Европейският парламент ще отбележи Международния ден в памет на жертвите на Холокоста
© Pixabay

Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, ще направи изказване на специалното пленарно заседание по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста в четвъртък, 27 януари.

77 години след освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц на 27 януари 1945 г., членовете на ЕП ще почетат Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Церемонията ще бъде открита в 13.30 ч. (българско време) с реч на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, последвана от музикална интермедия.

100-годишната Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, ще направи обръщение към евродепутатите. Възпоменанието ще завърши с минута мълчание в памет на жертвите на Холокоста и втора музикална интермедия.

Общото събрание на ООН с резолюция осъди всяко отричане на Холокоста

Марго Фридлендер е родена през 1921 г. в Берлин. През 1943 г. майка и и брат и са депортирани в Аушвиц, където и двамата са убити. До 21-годишна възраст тя се укрива, но през 1944 г. е заловена идепортирана в концентрационния лагер Терезиенщат. Тя е единственият оцелял член на семейството. Заедно със съпруга си Адолф Фридлендер, когото познава от Берлин и среща отново в Терезиенщат, Марго се премества в САЩ през 1946 г. През 2010 г. се връща в Берлин.

Марго Фридлендер все още пътува из Германия, разказвайки своята история и житейски опит в училищата. "Те ме слушат внимателно", казва тя в едно интервю. "Получила съм - не знам - хиляди писма. Говоря от името на тези, които не могат да говорят. И не само на шестте милиона евреи. Говоря от името на всички, които са били убити и които са страдали".

Парламентът ще отбележи Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, 77 години след освобождаването на Аушвиц й EU 21
 

Виолета Симеонова
738 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.25 | 14:56

1
ей така след още 100 години ще се почитат и жертвите от днешните концлагери!

Добави коментар

Водещи новини