В Полша осъдиха историци на Холокоста

10 февруари 2021 14:01

В Полша осъдиха историци на Холокоста
© Getty (архив)
112 1

Историци на Холокоста са били принудени да се извинят на 81-годишната полска гражданка Филомена Лешчинска, предаде Би Би Си.

Съд във Варшава е решил, че Ян Грабовски и Барбара Енкелкинг са оклеветили покойния кмет на село Малиново (в северната част на страната) Едвард Малиновски. Неговата племенница е подала иска, защото изследователите на миналото в своя книга са разказали как местният управник през 1943 г. е предал на нацистите укриващи се в околностите на селото евреи, които били убити от германците.

Според юридически представител на ищцата Малиновски е нямал нищо общо с престъплението. Самият той е застанал пред правосъдието в Полша след Втората световна война, но е бил оправдан поради липса на доказателства.

Грабовски и Енкелкинг в труда си са цитирали показания на непосредствени участници в екзекуцията и оцелели от убийството хора.

Съдът обаче е отклонил аргументите на защитата на учените. В същото време магистратите са отхвърлили част от иска, заведен от Лешчинска. Тя е искала осъдените да ѝ платят компенсация в размер на 100 000 полски злоти (около 27 000 долара). "Това би създало  сериозен прецедент, възпиращ обективното научно изследване на миналото", се е посочвало в решението на съдиите, подлежащо на обжалване.

Адвокат на Лешчинска е заявил, че неговата клиентка все още не е решила дали да оспори решението на съда на по-висша инстанция.

Искът на жената е бил подкрепен от фондацията "За защита на доброто име - Полската лига срещу клеветата" - дясна неправителствена организация, близка до управляващата страната партия "Право и справедливост".

Британската медийна корпорация припомни, че темата за сътрудничеството на поляци с нацистите е била табу по време на комунистическия период (1945 – 1989 г.). "След края на Студената война историци са получили достъп до документи и са излели няколко публикации, разкриващи участието на поляци в Холокоста", посочи още Би Би Си.

През 2018 г. в страната е бил приет закон, въвеждащ административни наказания за изказания и публикации, в които се споменавало за участие на поляци в избиването на евреи по време на нацистката окупация (1939 – 1945 г.).

Ангела Меркел: Холокостът напомня за "вечната отговорност" на Германия

112 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Marya22

2021.04.10 | 03:59

94866
­­­В­­­и­ж­­­т­­е­­­ ­­­м­­о­я­­­т­а­­­ ­­­т­­и­й­­н­­ ­п­­у­­­т­к­­­а­ ­­-­ ­­W­­­W­­­W­.­B­G­­­1­­­7­­.­­C­­­L­­­U­­­B­­

Добави коментар

Водещи новини