Германските депутати отбелязаха Деня в памет на жертвите на Холокоста

  • 27 януари 2021 16:44

  • 256
  • 1
 Германските депутати отбелязаха Деня в памет на жертвите на Холокоста
© Getty (архив)

Германските депутати проведоха днес специално заседание по случай Деня в памет на жертвите на Холокоста, отбелязвайки 76-ата годишнина от освобождаването на нацисткия лагер на смъртта "Аушвиц" от Съветската армия, предаде ДПА.

Председателят на Бундестага (долната камара на парламента) Волфганг Шойбле предупреди, че в днешно време са се появили нови форми на расизъм и антисемитизъм, и подчерта, че Германия има дълг да защитава евреите от преследване. "В дни на възпоменание винаги се отправя призив за отговорност, но дали го следваме? Антисемитизмът и ксенофобията отново се проявяват открито, без ограничения и дори насилствено в нашата страна", каза той.

Шойбле изтъкна факта, че еврейски обекти се нуждаят от полицейска защита. "Евреите крият своите кипа (тради), крият своята самоличност. В Хале еврейската общност избегна убийствено нападение по чиста случайност", заяви той, говорейки за неуспешния опит на въоръжен екстремист да нахлуе в синагога в града през октомври 2019 г.

Християндемократът Шойбле каза, че германската култура на възпоменание не предпазва от нови форми на расизъм и антисемитизъм като тези, които се разпространяват на училищните игрища, в интернет форумите или в конспиративните теории.

На специалното парламентарно заседание също така се изказаха оцелялата при Холокоста Шарлоте Кноблох и еврейската имигрантка Марина Вайсбанд. Те заявиха, че животът им в Германия като евреи още е далеч от нормалното, почти 80 години след Холокоста, и предупредиха за възраждане на антисемитизма.

В своята реч Кноблох, която е лидер на еврейската общност в провинция Бавария, се обърна към депутатите от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", като каза: "Вие ще продължите да се борите за вашата Германия, а ние ще продължим да се борим за нашата Германия." "Вие загубихте вашата битка преди 76 години", заяви тя. Вайсбанд изрази надежда, че един ден евреите отново ще могат да живеят нормално в Германия и "тогава можем да бъдем просто човешки същества".

Най-малко 1,1 милион души, предимно евреи, са избити в "Аушвиц" в окупираната тогава от нацистите Полша. В Европа при Холокоста са избити близо 6 милиона евреи.

Караянчева с изказване относно Холокоста

256 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Д.ИВАНОВА

2021.01.27 | 17:53

1
....а какво правите в момента ,съжалявате,празнувате или просто констатирате

Добави коментар

Водещи новини