Германският външен министър положи венец за жертвите на Холокоста при първата си визита в Израел

  • 10 февруари 2022 16:24

  • 310
  • 0
© Getty (архив)

Германският  външен министър Аналена Бербок положи днес венец пред мемориала на Холокоста в Ерусалим преди разговорите си с израелски лидери при първата си официална визита в региона, предаде ДПА.

Министърът  от новото германско левоцентристко правителство има планирани за по-късно срещи с десния израелски премиер Нафтали Бенет и с колегата си Яир Лапид.

Посещението на мемориала "Яд Вашем" бе първата проява в програмата за визитата на Бербок, която пое поста през декември. Бербок положи венец в памет на шестте милиона евреи, избити от Нацистка Германия през Втората световна война.

Председателят на Кнесета направи обръщение пред германския парламент за Деня на Холокоста

Преди да отпътува за еврейската държава Бербок каза, че нейната страна "твърдо се придържа към специалната си историческа отговорност за сигурността на Израел и ще продължи да дава принос за нея в израз на солидарност".

Германското външно министерство съобщи, че при пътуването си Бербок ще се срещне също с палестинския президент Махмуд Абас и външния министър Рияд ал Малики в Рамала, на Западния бряг.

"Мирният процес между Израел и палестинците е в застой от 2014 г., но въпреки това темата ще е част от дискусиите, които ще проведе Бербок", съобщи германското външно министерство.

При визитата си германският външнен министър ще обсъди с домакините си и нови области на сътрудничество като борбата с климатичните промени.

След посещението си в Израел и палестинските територии Бербок ще замине за Йордания. В събота тя ще посети Египет, който през ноември ще бъде домакин на Конференцията на ООН за климатичните промени.

Валери Зайцев
310 0

Свързани новини

Водещи новини