Джузепе Конте, напълно непознатият политик, който иска да се задържи на власт

27 януари 2021 16:07

Джузепе Конте, напълно непознатият политик, който иска да се задържи на власт
© Getty images
275 0

Джузепе Конте стана премиер на Италия, без никога да се е явявал на общи избори, но до момента показа големи политически умения, за да се задържи на власт, информира БТА.

На фона на коронавирусната пандемия, която постави на колене икономиката на страната и причини смъртта на над 85 000 души, Конте, лишен от парламентарно мнозинство след напускането на малката партия на Матео Ренци, подаде вчера оставката си.


Този 56-годишен адвокат и професор по право, който никога не се е кандидатирал на избори, беше напълно непознат, когато пое ръководството на първото си правителство през юни 2018 година. Умел и сладкодумен оратор, не особено харизматичен, но вдъхващ доверие, той ръководеше второто си правителство от септември 2019 година.


Бившият премиер Матео Ренци (управлявал от 2014 до 2016 г.) разби управляващата коалиция, като изтегли своята малка партия Италия Вива, която се появи през септември 2019 г. вследствие на разногласия в (лявоцентристката) Демократическа партия.

В продължения на седмици Ренци разгорещено критикуваше лидера на италианското правителство, обвинявайки го, че "пропилява" неочакваните ресурси от колосалния европейски план за възстановяване, като разпределя помощи и данъчни облекчения в ущърб на инвестициите в инфраструктура. Миналата седмица правителството едва успя да спечели вот на доверие в парламента, но отдихът беше краткотраен: друг вот, насрочен за тази седмица, на практика беше предварително загубен.

Въпреки това популярността на Джузепе Конте остава висока, особено тъй като съумя "да удари с юмрук по масата" по време на европейските преговори, за да получи щедър план за солидарност.

Няколко сценария за излизане от политическата криза в Италия

Политически независим, но много близък до некласифицируемото Движение "Пет звезди" (ПЗ, което беше определяно като "антисистемно", преди да влезе във властта), поддръжник на левите през целия си живот, през юни 2018 г. той се издигна до позицията на министър-председател за един ден. Една сутрин той излезе, за да изнесе лекциите си в университета на Флоренция, на следващия положи клетва и седмица по-късно представляваше Италия на срещата на Г-7 в Канада.

"Адвокат на народа"

"Аз съм професор и адвокат, предлагам да бъда адвокат на италианския народ", казва той, когато приема да сформира първото си правителство. Начело на популистко правителство, доминирано от двама силни лидери - Матео Салвини, суверенисткият лидер на партията "Лига" и неопитният Луиджи ди Майо от Движението "Пет звезди" - първоначално той възприе навика да бъде много дискретен арбитър.


Преди да покаже твърдост в последната минута, като обвини Салвини, че е бил "безотговорен", защото причини разпадането на това първо правителство през август 2019 година. Ненатрапчивият университетски професор, който беше приучил италианците на много сдържан език, внезапно порица "обсесивната концентрация" на популиста Салвини върху въпросите на имиграцията.


След това адвокатът се върна към маневрирането, за да формира второ правителство, коренно различно от първото, кръстено "Конте 2" и плод на съюз между "Пет звезди" и (лявоцентристката) Демократическа партия, начело на което той показа истинския си облик.


"Конте наистина се държа като хамелеон, той беше изключително гъвкав, това е човек, който показа добри качества на политически посредник", анализира Лоренцо Кастелaни, преподавател по политически науки в римския Международния свободен университет за социални науки.

Роден през 1964 г. във Волтурара Апула, селище с 500 жители в Пулия (на петата на италианския "ботуш"), Джузепе Конте е първият правителствен лидер от три десетилетия, родом от Южна Италия. Той израства с баща, който е секретар на кметството и майка - учителка в Сан Джовани Ротондо, градът на отец Пио, един от най-почитаните в страната светци.


След като учи право в столицата, адвокатът католик преподава частно право в Сардиния, Рим, Флоренция и Малта. Той е бил и член на административния съвет на Италианската космическа агенция, юрисконсулт на римската Търговска камара и член на надзорния съвет на няколко фалирали застрахователни компании. Разделен със съпругата си, той има 13-годишен син, с когото споделят страстта към футбола. Сега той се оставя да го снимат с новата му приятелка. 

Novini.bg
275 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини