Джузепе Конте утре подава оставката на италианското правителство

25 януари 2021 21:41

Джузепе Конте утре подава оставката на италианското правителство
© gettyimages
1513 1

Премиерът Джузепе Конте ще се срещне утре с президента на Италия Серджо Матарела за да подаде оставка. Причината е политическата ситуация, която остава кризисна заради липсата на абсолютно мнозинство в горната камара на парламента.

Джузепе Конте ще подаде оставката си утре. Първо, той ще представи решението си пред Министерският съвет, след това ще отиде при президента на страната Серджо Матарела. Целта е да няма предсрочни избори и да му бъде възложено да състави трети свой кабинет, съобщава БНР.

Джузепе Конте обмисля да подаде оставка

Решението за това зависи от президента. Предполага се, че оставката ще бъде приета, след което Матарела да възложи на Конте съставянето на ново правителство. Коалиционният му партньор „Пет звезди” го поддържа за негов трети кабинет, така както и от Демократическата партия. Нейният лидер Никола Дзингарети каза, че се работи за създаване на авторитетно правителство с широка проевропейска парламентарна база с премиер Джузепе Конте като точка на равновесието в този труден момент. Стигна се до този сложен политически ход, защото в Сената правителството няма гарантирано мнозинство от тези, които го подкрепиха при вота на доверие.

Конте загуби мнозинството си в горната камара на парламента (в Сената) през миналата седмица, когато центристката партия Italia Viva, водена от бившия премиер Матео Ренци, напусна управляващата коалиция заради управлението на правителството на коронавирусната криза и справянето му с икономическата рецесия.

Кабинетът се свиква утре в 09:00 ч. сутринта местно време, на което заседание Конте "ще информира своите министри за намерението си да подаде оставка. След това ще отиде при президента Серджо Матарела", се казва в изявлението на кабинета.

След като премиерът подаде оставка обаче няма гаранция, че може да се сформира нова коалиция и винаги съществува риск предсрочните избори да се окажат единственото жизнеспособно решение. По-рано депутатите от собствената коалиция на премиера предупредиха, че тази седмица ще бъде изправен пред поражение в парламента при гласуване на оспорван доклад за правосъдната система, което може да бъде избегнато само чрез неговата оставка.

Мая Йорданова
1513 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ

2021.01.25 | 23:08

137915
bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Водещи новини