Италианският Сенат обсъжда вот на доверие на премиера Конте

19 януари 2021 13:08

Италианският Сенат обсъжда вот на доверие на премиера Конте
© Getty images
182 0

Започна заседанието в италианския Сенат, където премиерът Джузепе Конте, след като представи политическата ситуация, ще поиска вот на доверие. Той го получи вчера от Камарата на депутатите, предаде БНР.

Картината с мнозинството в Сената е различна от тази в Камарата на депутатите след оттеглянето на „Италия вива” от правителствената коалиция.

Премиерът Конте би успял с обикновено мнозинство, което в случая означава само гласовете „за” да са повече от тези на „против“.

Гласовете и в двете посоки се броят на пръсти - от общо 320 сенатори. Дясната коалиция ще гласуват „против”, а „Италия вива” е най-вероятно да се въздържи, както направи в Камарата на депутатите.

Един такъв неин ход в Сената би могъл да бъде от полза на Конте, защото вотът „против” ще е по-малоброен.

Възможни са изненади, както се случи в Долната камара с депутатка  от „Форца Италия”, която гласува „за”, така както нейни колеги от „Смесената група”, от „Италия вива” и всички представители на партията „Демократичен център”.

Джузепе Конте пред вот на доверие в долната камара на парламента

Така, заедно с вота на Демократическата партия, на „Пет звезди” и на други по-малки партии от правителствената коалиция, в Камарата на депутатите се получи абсолютно мнозинство от 321 гласа „за” от 316 необходими.

Вотът в Сената е предвиден днес в късния следобед.

Novini.bg
182 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини