Джузепе Конте пред вот на доверие в долната камара на парламента

18 януари 2021 13:32

Джузепе Конте пред вот на доверие в долната камара на парламента
© Getty images
205 0

Италианският премиер Джузепе Конте е изправен пред два ключови вота в двете камари на парламента. Гласуването ще реши дали крехкото коалиционно правителство на Конте може да се задържи на власт или е изгубило мнозинството си, информира БНР.

Днес премиерът ще направи изявление в долната камара, а в горната речта му е предвидена за утре. Конте все още се надява  да събере мнозинство, след като малката партия „Италия вива“ се изтегли от управляващата коалиция миналата седмица.

Тя поставя като условие страната да кандидатства за европейски заем, за да се помогне на здравеопазването да се справи с епидемията от коронавирус. Същевременно Демократическата партия иска промени в правителството и предоговаряне на коалиционното споразумение. 

В обедните часове започва заседанието в долната камара на италианския парламент, на което Конте ще представи ситуацията след оставката на двамата министри от формацията „Италия вива”.

Ренци ще се въздържи, ако италианското правителство поиска вот на доверие

В Камарата на депутатите премиерът ще се опита да предложи да бъде създадена  центристка либерално-католическа политическа група, освен че целта му е „Италия вива” да остане без влияние. Ще има дебат и вот на доверие след това.

В Камарата на депутатите от общо 629 представители Конте разчита на мнозинство от 322 гласа от движението „Пет звезди” и Демократическата партия, Смесената група, на  партията “Свободни и равни” и на няколко депутати, отказали се от „Италия вива”.

Утре е заседанието в Сената, където казусът за бъдещето на правителството без партията на Ренци е по-сложен.

Novini.bg
205 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини