Очаква се Джузепе Конте да подаде оставката на италианското правителство

26 януари 2021 13:16

Очаква се Джузепе Конте да подаде оставката на италианското правителство
© Getty images
262 0

Джузепе Конте представи пред Министерския съвет причините за да подаде оставка. Официално, той ще направи това пред президента на страната Серджо Матарела около 13:00ч. българско време, предаде БНР. 

Наблюдателите определят политическата криза предизвикана преди седмица от „Италия вива” оттеглила се от мнозинството като „криза в тъмното”, защото не е ясно какво може да се случи след оставката на премиера Джузепе Конте.

Държавният глава ще прецени ситуацията след консултации с парламентарните сили утре следобед и после  да вземе решение. Важното е той да има гаранции за парламентарно мнозинство. То е гарантирано за сега от коалиционните партньори „Пет звезди”, Демократическата партия” и от партията „Свободни и равни”, но недостатъчно за горната камара на парламента след оттеглянето на „Италия вива”, която обаче не иска предсрочни избори, както ги желае дясната опозиция.

Джузепе Конте обмисля да подаде оставка

Целта е да няма предсрочен вот. Работи се за създаване на широк парламентарен фронт с проевропейска посока за нов евентуален трети  кабинет на Конте.

Последният важен декрет на вторият му кабинет подписан тази сутрин върна автономията на ИОК, с което Италия няма да бъде санкционирана за Олимпийските игри.

Novini.bg
262 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини