Израел е признал, че стои зад убийството на иранския полковник?

  • 26 май 2022 10:26

  • 703
  • 1
Израел е признал, че стои зад убийството на иранския полковник?
© Getty images (архив)

"Израел е информирал САЩ, че специална служба на еврейската държава е стояла зад ликвидирането на полковника от елитния ирански Корпус на гвардейците на Ислямската революция Хасан Саяд Ходаяри", написа в. "Ню Йорк таймс".

Американското издание се позова на свой източник, запознат с комуникацията между Израел и САЩ. Според събеседника на медията полковникът е командвал секретното подразделение № 840, занимаващо се с отвличания и убийства на израелци и граждани на други държави по цял свят. Ходаяри е бил лично отговорен за операции в Близкия изток и в гранични с Ислямската република страни.

"В Израел са убедени, че полковникът е организирал опити за атентати срещу израелци, американци и европейци в Кипър, Колумбия, Обединените арабски емирства и Етиопия, предотвратени през последните две години", посочи още "Ню Йорк таймс".

Убитият ирански полковник е отговарял за атентати срещу Израел

Според публикацията ликвидирането на високопоставения  военен в Техеран е било сигнал към Иран, че секретното поделение трябва да бъде закрито.

"Ирански източници не потвърдиха съпричастността на полковника към 840. Според Техеран той се е занимавал с доставки на военни технологии и дронове за Сирия и (ливанската шиитска групировка Хизбула). Той също е бил съветник на проирански милиции в Сирия", написа още вестникът.

На този етап Израел не коментирал смъртта на Ходаяри. "След публикацията на "Ню Йорк таймс" от министерството на отбраната на еврейската държава заявиха: Не коментираме журналистически материали в чуждестранни медии", съобщи в. "Джерусалем пост".

Валери Зайцев
703 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.26 | 11:31

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини