Иран е искал да отвлече ексвоенен министър на Израел

  • 20 май 2022 16:23

  • 1465
  • 0
Иран е искал да отвлече ексвоенен министър на Израел
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Иранска разузнавателна служба е искала да отвлече ексначалника на Генералния щаб на въоръжените сили на Израел (ЦАХАЛ) и бивш министър на отбраната на еврейската държава Моше Ялон, предаде нюзру.

Според цитираната медия Техеран е подготвял мащабен план за похищение на израелски политици и бизнесмени. "Хората от службата на Ислямската република са се представяли за бизнесмени, журналисти и политици от приятелски на еврейската държава страни и са установили контакти с водещи фигури, имащи достъп до информация за отбранителната промишленост и други ключови сектори на израелската икономика. Иранците са откраднали самоличностите на реално съществуващи хора и водели преговорите от тяхно име", добави нюзру.

Израелските ВВС ще симулират удар срещу Иран

"Ялон е разбрал, че му готвят капан и е сигнализирал контраразузнавателната служба на родината си ШАБАК", посочи още медията.

Израелското издание не разкри повече подробности за случая, като се позова на следствена тайна.

Ялон (роден през 1950 г.) бе началник на Генералния щаб на ЦАХАЛ от 2002 до 2005 г. и министър на отбраната от 2013 до 2016 г. В момента той е директор на базирана в Обединените арабски емирства компания за инвестиции в стартъпи, работещи в областите на отбраната, киберсигурността и финансите.

Валери Зайцев
1465 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини