Дарители обещават 1,1 млрд. долара за Афганистан. Гутериш: Важно да се разговаря с талибаните

  • 14 септември 2021 07:07

  • 308
  • 0
Дарители обещават 1,1 млрд. долара за Афганистан. Гутериш: Важно да се разговаря с талибаните
© Getty Images/Guliver (архив)

Дарители обещаха над 1,1 милиарда долара за подпомагане на Афганистан, където бедността и гладът бързо се разрастват, откакто талибаните завзеха властта, а чуждестранната помощ спря, предизвиквайки масово напускане на страната, предаде Ройтерс.

На свикана от ООН конференция за набиране на 606 милиона долара за най-неотложните нужди на Афганистан генералният секретар на организацията Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно каза, че е прекалено рано да се каже какъв ще е реалният резултат от призива за помощ.

Талибаните отбелязаха изтеглянето на американците със стрелба

След десетилетия на война и страдания афганистанците са изправени пред "може би най-опасния период" в историята си, каза Гутериш. Афганистанците са изправени пред рухването на цяла държава, и то наведнъж, посочи генералният секретар.

Той прогнозира, че храната може да бъде изчерпана до края на месеца, а Световната програма по прехраната обяви, че 14 милиона души са застрашени от глад.

Талибаните управляваха Афганистан според техния строг прочит на ислямския закон от 1996 до 2001 г. Тогава бяха свалени от власт при инвазия, оглавена от САЩ, които ги обвиниха, че подслоняват екстремисти, стоящи зад нападенията на 11 септември 2001 г.
Миналия месец талибаните се върнаха на власт с мълниеносно настъпление, докато водените от САЩ сили на НАТО се изтегляха от страната, а силите на подкрепяното от Запада правителство бягаха.

След като притокът на милиарди долари помощи секна рязко заради враждебността и недоверието на Запада към талибаните, дарителите имаха "морално задължение" да продължат да помагат на афганистанците след 20-годишен ангажимент, казаха няколко оратори на дарителската конференция в Женева.

Гутериш посочи днес, че е много важно ООН да продължи да разговаря с талибаните, за да може да бъде улеснено разпределянето на хуманитарната помощ за Афганистан, но помощта трябва да служи като "инструмент" за съблюдаване на правата на човека, предаде Франс прес.

Невъзможно е да се предоставя хуманитарна помощ за Афганистан без обсъждания с фактическите власти в страната, каза Гутериш на пресконференция в кулоарите на министерската среща в Женева.

Мисля, че е много важно с талибаните да се обсъждат всички аспекти, които тревожат международната общност, независимо дали става въпрос за тероризъм, човешки права, наркотици или за състава на правителството, каза Гутериш.

Близо месец след като талибаните завзеха властта, Гутериш подчерта, че ООН остава твърдо ангажирана да доставя хуманитарна помощ на афганистанското население.

Насилието в Пакистан нарасна след превземането на Афганистан от талибаните

Много сме загрижени да гарантирам, че хуманитарната помощ служи като лост за постигане на истински ангажимент от страна на талибаните във всички други аспекти, които тревожат международната общност, като правата на човека, подчерта Гутериш.

Радина Лазарова
308 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини