Талибаните отбелязаха изтеглянето на американците със стрелба

  • 31 август 2021 09:32

  • 2083
  • 5
© Getty images (архив)

Талибаните поеха днес пълен контрол върху международното летище в Кабул, след като и последният американски самолет се издигна от пистата, отбелязвайки края на най-дългата война на САЩ, предаде АП.

Американските оставиха след себе си вече спокойно летище и много афганистанци около него, които още се надяват да избягат от управлението на талибаните.

Автомобили кръстосваха тази сутрин единствената писта на летището. Преди зазоряване тежко въоръжени талибански бойци огледаха хангарите във военната част на летището и седемте хеликоптера СН-46, които Държавният департамент на САЩ използва за евакуацията, преди да ги извади от строя.

След като рано сутринта стреляха триумфално във въздуха, по-късно талибански охранители поеха дежурството си и държаха настрана любопитни, както и хора, които още се надяват да се качат на полет за чужбина.

Рано тази сутрин Мохамад Наем - говорител на политическото бюро на талибаните в Катар - възхвали поемането на контрол от движението "Талибан". "С помощта на Аллах всички окупатори напуснаха окончателно нашата страна", посочи Наем и поздрави бойците като ги нарече муджахидини, или свети войни.

"Тази победа ни беше дадена от Всемогъщия и Всемилостивия. Тя е плод на 20 години саможертви на муджахидините и техните лидери. Мнозина муджахидини пожертваха живота си", каза Наем. "Поражението на американците, които напуснаха Афганистан тази нощ след 20 години присъствие, е урок за други нашественици и за целия свят", заяви главният говорител на талибаните Забиулла Муджахид. "Това е голям урок за други нашественици и за нашите бъдещи поколения, изтъкна Муджахид на летището в Кабул. Това е урок и за света", добави той.

Муджахид каза още, че талибаните биха искали да поддържат добри отношения със САЩ.

"Файненшъл таймс": Изтощените САЩ са принудени да разчитат на талибаните

"Искаме добри отношения със САЩ", посочи още Муджахид. Той подчерта: САЩ бяха победени и не постигнаха целите си.

Междувременно лидерът на силите за национална съпротива от северната афганистанска провинция Панджшер Ахмад Масуд настоя талибаните да извършат децентрализация на властта и да предоставят равни права и свободи на всички афганистанци като условия за политическо уреждане в страната. "Ако това не се случи, съпротивата ще продължи докато не бъдат постигнати справедливост, равенство и свобода", каза той.

Масуд твърди, че разгарящият се отново конфликт в Афганистан не трябва да бъде наричан гражданска война, защото талибаните са подкрепяни от многобройни външни сили, които се месят във вътрешните работи на Афганистан. Той  обаче изтъкна, че той не получава никаква подкрепа отвън.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2083 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
празнуват

2021.08.31 | 11:25

5
празнуват освобождението си а краварската окупация.

2021.08.31 | 10:40

4
Е сега започват битката с ИД !

2021.08.31 | 10:01

1
Алуах победи джендър америка.
Споко

2021.08.31 | 10:11

3
Скоро ще победи и целия свят, и всички ще му се молим... Харе Кришна

2021.08.31 | 10:10

2
Браво талибане заслужи обоpyдване за 29 милиарда долара позволявам ти да правиш каквото искаш

Добави коментар

Водещи новини