Насилието в Пакистан нарасна след превземането на Афганистан от талибаните

  • 03 септември 2021 18:41

  • 1118
  • 0
 Насилието в Пакистан нарасна след превземането на Афганистан от талибаните
© Getty (архив)

Ислямистки бойци в Пакистан зачестиха атаките си срещу силите на сигурност в страната през последните седмици, което засили опасенията, че превземането на Афганистан от талибаните ще окуражи подобни групировки от другата страна на границата, предаде ДПА, цитринина от БТА.

Движението на пакистанските талибани, известна като "Техрик и Талибан Пакистан" /ТТП/, има различна организационна структура от движението на афганистанските талибани, но и двете следват твърдолинейна интерпретация на сунитския ислям. ТТП е мрежа от десетки ислямистки военни групировки, които са активни на територията на Пакистан и са отговорни за смъртта на около 70 000 души за две десетилетия насилие.

Движението е предприело 32 нападения срещу пакистански войници и полицейски служители през август.

По време на серия от офанзиви през 2014 г., пакистанските военни изтласкаха ТТП от района на границата с Афганистан, където се намираше бастионът на движението, и принудиха членовете му да се оттеглят в Афганистан.

"Ал Каида" поздрави талибаните за "историческата победа" в Афганистан

"Има ясни знаци, че те се прегрупират и подобряват способността си да провеждат атаки", каза анализаторът по въпросите на сигурността Фида Хан.

Пакистанските военни построиха ограда по протежението на над 2500 километра от афганистанската граница в опит да попречат на навлизането на бойци от Афганистан. Те изпратиха и войници, които да предотвратяват атаки. "Готови сме за всякакви ситуации", каза миналата седмица генерал Ифтикар Бабар, говорителят на пакистанските военни.

Според Хан ТТП може да е било окуражено от превземането на Афганистан от талибаните и Пакистан трябва да се подготви за още атаки.

Вашингтон започна да изтегля своите военни от Афганистан по-рано тази година и неговите съюзници от НАТО ги последваха. Преди две седмици след като повечето от чуждестранните войници бяха напуснали страната, радикалните ислямисти от движението на талибаните бързо превзеха властта в Афганистан.

Валери Зайцев
1118 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини