Аятолах Хаменей: Хората, които протестират заради водната криза в Иран, не може да бъдат обвинявани

  • 23 юли 2021 16:22

  • 680
  • 0
Аятолах Хаменей: Хората, които протестират заради водната криза в Иран, не може да бъдат обвинявани
© Getty Images/Guliver (архив)

Върховният водач на Иран аятолах Али ХаменейАли ХаменейСеид Али Хосейни Хаменей е ирански духовник и настоящ върховен водач на Иран. Роден е на 19 заяви днес, че иранците, протестиращи заради недостига на вода, не може да бъдат обвинявани, и призова властите да се справят с водната криза, предаде Ройтерс, като се позова на държавната телевизия.

Уличните протести заради недостига на вода се разпространиха снощи от богатата на петрол югозападна провинция Хузестан към съседен регион, където беше убит един човек, а седем бяха ранени, каза представител на полицията, обвинявайки за това "контрареволюционери".

"Хората показаха своето недоволство, но ние всъщност не можем да ги обвиняваме, защото проблемът с водата не е малък, особено при горещия климат в Хузестан", каза Хаменей, говорейки за протестите.

По думите му сега "всичките различни агенции, правителствени и неправителствени, работят (за уреждане на водната криза) и би трябвало да продължат с пълна сериозност".

В провинция Лорестан демонстранти участваха в шествие в подкрепа на протестиращите в Хузестан в осма поредна нощ на протести. Видеокадри показаха как демонстрантите скандират лозунги срещу Хаменей. На други кадри се виждаха двама млади мъже, които изглеждаха простреляни.

Полицейски служител, цитиран от агенция Фарс, каза, че няколко човека са били арестувани след размириците.

Най-малко един полицай и други трима души бяха убити при по-ранни протести. Властите обвиниха за това "размирници", но според активисти протестиращите са били застреляни от силите за сигурност в Хузестан.

Мъж бе застрелян по време на демонстрация срещу недостига на вода в Иран

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" заяви днес, че най-малко осем човека са убити при потушаването на протестите през последната седмица.

Най-тежката суша в Иран от 50 години засегна домакинствата, нанесе вреди на селското стопанство и доведе до спирания на електричеството.

Иранската икономика сериозно пострада от санкциите, наложени от предишния американски президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и пандемията от коронавируса.

Работници и пенсионери протестират от месеци заради недоволство от лошото управление, безработицата и инфлацията, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Константин Тодоров
680 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини