Словения, Унгария и Сърбия подписаха споразумение за енергийно партньорство

  • 10 април 2024 11:34

  • 175
  • 1
Словения, Унгария и Сърбия подписаха споразумение за енергийно партньорство
© pixabay

Словения, Унгария и Сърбия подписаха споразумение за партньорство с цел укрепване на сътрудничеството в енергийната област, съобщи сайтът „Словения таймс“.

Очаква се съвместният проект "БлуСкай" (BlueSky) да създаде нова основа за регионална търговия с електроенергия, осигурявайки по-добра интеграция на пазарите, повишаване на енергийната сигурност и стимулиране на икономическия напредък.

Обявявайки подписването на споразумението в Будапеща вчера, словенското министерство на околната среда, климата и енергетиката заяви, че "БлуСкай" е резултат от преговори и тясно сътрудничество между представители на трите национални енергийни борси.

Според ведомството консолидацията на местните пазари ще даде възможност за достъп до единна търговия в Словения, Сърбия и Унгария, което от своя страна ще укрепи единния европейски пазар и енергийния преход, пише БТА.

Петролът поскъпва с 3% след взривовете в Иран и затваряне на голямо нефтено находище в Либия

До споразумението се стигна, след като словенският национален мрежов оператор "Елес" (Eles) и сръбската компания "Електромрежа Сърбие" (Elektromreža Srbije) основаха миналия декември регионалната електроенергийна борса "Адекс" (Adex) с "Епекспот" (Epexspot), базирания в Париж организатор на пазари на електроенергия в 13 държави.

Към първата регионална електроенергийна борса за Централна и Югоизточна Европа вече се присъедини "Ейч Ю Пи Екс" (HUPX Hungarian Power Exchange), създадена през 2010 г. от унгарския мрежов оператор "МАВИР" (MAVIR).

Последвайте канала на

Росица Валентинова
175 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:47

1
❤️ Г­о­р­е­щ­­­и­­­ ­­м­­о­м­­и­­ч­­­е­­т­а­­ ­­­в­­и­­­ ­о­­ч­­­а­к­­в­а­­­т ­-­­ X­­1­8­­.­F­­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини