Сърбия отчита исторически спад в доклад за състоянието на демокрацията

  • 11 април 2024 14:33

  • 726
  • 1
Сърбия отчита исторически спад в доклад за състоянието на демокрацията
© Pixabay

Сърбия отчита най-голям спад на резултата си в доклад за състоянието на демокрацията на неправителствената организация “Фрийдъм хаус”“, който обхваща 29 европейски и азиатски държави, съобщават сръбските медии, цитирани от БТА.

Организацията посочва, че Сърбия регистрира исторически спад поради усилията на президента Александър Вучич да консолидира властта през 2023 г. , пише „Гласът на Америка“.

„Две последователни масови убийства през май предизвикаха протести, които продължиха през лятото, на които сръбското правителство отговори с манипулирани предсрочни избори през декември“, се посочва в доклада „Страни в преход 2023”. 

До предсрочния вот миналата година се стигна след протестите в цяла Сърбия, предизвикани от двете масови стрелби през май. Тогава в училище в Белград тийнейджър застреля девет ученици и охранител. Ден по-късно млад мъж стреля по хора в село близо до Белград, като уби осем души. 

В доклада на "Фрийдъм хаус" се отбелязва също така, че функционирането на демократичните институции в Сърбия все още е оспорвано, работата на парламента е била нарушена от  проблеми, подобни на проблемите, довели до парламентарния и изборен бойкот на опозицията от 2019 до 2022 г.

Председателят на КИЦ "Босилеград" Иван Николов: Евроскептичните настроения в Сърбия нарастват сериозно

„Мнозинството задуши парламентарния дебат, насрочвайки парламентарни заседания едва 24 часа предварително, председателят на парламента, който е член на Сръбската прогресивна партия, злоупотреби с позицията си и не действаше като неутрален арбитър“, посочва „Фрийдъм хаус“.

Експертът на „Фрийдъм хаус“ за Балканите Александра Карпи каза за „Гласът на Америка“, че резултатът на Сърбия бележи най-големия спад тази година в целия регион, който включва 29 държави, от Централна Европа до Централна Азия.

„Като се има предвид колко исторически важна беше тази година в нашия доклад е много забележимо, че Сърбия е продължила този рязък спад. Сега виждаме медийна система, която е почти изцяло доминирана от управляващата партия, особено Вучич“, каза Карпи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
726 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:43

1
❤️ Г­о­р­е­­­щ­­и­­­ ­м­­о­­­м­­­и­­ч­е­­т­­­а­­ ­­­в­и­­­ ­­­о­­ч­­а­­­к­­в­­­а­­т ­­-­­­ X­1­­8­­.­F­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини