Министър Живков: Основните приоритети на Партньорството за трансатлантическо енергийно сътрудничество са от съществен интерес за България

  • 09 юли 2021 16:02

  • 511
  • 2
Министър Живков: Основните приоритети на Партньорството за трансатлантическо енергийно сътрудничество са от съществен интерес за България
© МЕ

Основните теми, които се разглеждат от Партньорството за трансатлантическо енергийно сътрудничество - подобряване на енергийната сигурност, диверсификация, повишаване на енергийната ефективност, насърчаване на възобновяемата енергия, защита на критичната енергийна инфраструктура и повишаване нивото на киберсигурност, са от съществен интерес за България и напълно съответстват на националните приоритети на страната ни в сектор енергетика. Това каза министърът на енергетиката Андрей ЖивковАндрей ЖивковАндрей Живков е роден през 1971 г. в град Ботевград. Завършва средното си образование в 1-во Единно на откриването на Кръгла маса на високо равнище на Партньорството, която се провежда в рамките на българското домакинство на инициативата „Три морета“.

Пред участниците във форума министър Живков изтъкна активните усилия на българското домакинство на „Три морета“, насочени към засилено сближаване между страните в инициативата и към развитие на стратегическото й трансатлантическо измерение. Още от самото създаване на Партньорството през 2018 г. България подкрепя неговите цели и участва активно в работните му групи, подчерта министър Живков.

Ядрената енергетика е една от стратегическите посоки на енергийно сътрудничество в рамките на Партньорството, подчерта още министър Живков. Той изрази увереност, че подписаният на 23 октомври 2020 г. Меморандум за разбирателство между правителствата на Република България и САЩ за стратегическо сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели ще даде допълнителен тласък за задълбочаване на енергийните контакти между двете страни.

„Партньорство за трансатлантическо енергийно сътрудничество“ (Partnership for Transatlantic Energy Cooperation- P-TEC) стартира по време на срещата на върха на инициативата Три морета в Букурещ през септември 2018 г. В нея участват САЩ и 22 европейски държави – България, Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Украйна, в тясно сътрудничество с ЕС.

P-TEC се фокусира върху техническото сътрудничество в редица ключови области, сред които анализ и планиране на интеграцията на газопреносните и електропреносните системи, осигуряване на най-добри практики в областта на енергийната киберсигурност, насърчаване на нови капиталови инвестиции в ключова енергийна инфраструктура и подобряване на енергийната ефективност и чистото енергопотребление, включително в областта на възобновяемите енергийни източници, ядрената енергетика и изкопаемите енергийни източници. Тези цели са в унисон с приоритетите на Република България в сектор енергетика.

Министър Живков: Важно е природният газ да се използва като преходно гориво в комплекса „Марица-изток“

По време на срещата в София обхватът на P-TEC се разширява с включването на темите климат и чиста енергия в него.

Теодора Александрова
511 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.10 | 08:24

2
"СИСТЕМАТА ГИ УБИВА" ФАКТ Е,ЧЕ СЛАВЕ ТЪПОТО ПЪТУВАЙКИ С ДЖИП И ЕСКОРТ ОТ КОЛИ ПРЕДИ ГОДИНИ НА БУЛЕВАРД ЦАР БОРИС ТРЕТИ Е СПРЯН ОТ ГРАЖДАНИ И ПОМОЛЕН ДА ОТКАРА В ПИРОГОВ ПОСТРАДАЛИ ОТ ПЪТНО ТРАНСПОРТНО ПРОИЗШЕСТВИЕ...СЛАВЕ ТЪПОТО НАЙ БЕЗЦЕРЕМОННО И ГРУБО ОТКАЗВА ПОД ПРЕДТЕКСТ,ЧЕ ЩЕ МУ ИЗЦАПАТ КОЛИТЕ...ПИСА ГО И ВЪВ ВСЕКИДНЕВНИЦИ...ПОЗНАТА КАРТИНКА СИ СЛАВЧО ТЪПОТО.В НАЧАЛОТО НА БАНДИТОПАРТИЗАНСКАТА ДЕМАГОГОКРАЦИЯ ИМАХМЕ ПРЕЦЕДЕНТ,КОЙТО ИМАШЕ СЕКЛЕЦАР И НИ ПРЕВЕЖДАШЕ ОТ БЪЛГАРСКИ...ПРЕЗИДЕНТА КАЗА ТОВА,НО ТОЙ ИЗКАШЕ ДА КАЖЕ ТОВА И...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА... ТА ДА ПОПИПАМЕ СЛАВЕ ТЪПОТО НАЙ ОТЗАД...КАК КОМЕНТИРА ФАКТА,ЧЕ Е КАНДИДАТ НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО И ВСИЧКИ РОДООТСТЪПНИЦИ? ИМА ЛИ УГРИЗЕНИЯ,ЧЕ СРЕЩУ БОРИСОВ Е ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО И ВСИЧКИ РОДООТСТЪПНИЦИ,ЗА ДА СПЕЧЕЛИ УДОБНИЯ НА КРЕМЪЛ И ПРОДАЖНИТЕ АЙДУЦИ МАСЛАРОВИ,ОВЧАРОВИ И ТЕМ ПОДОБНИ...ДА БЕ,ДА...МАСЛАРОВИ,ОВЧАРОВИ...ПОЗАСРАНО 20 СПИРА КРАДЕНЕТО И...УМИРА. ВЯРВАЩИ СМЕ НО НЕ В ТЕЗИ,КОИТО ГИ "ДИПЛЯТ".***********..ПРИ ЖАН ИМАШЕ ЕДИН ПЛЕВНСКИ ИКОМУНИСТ,МАЛОУМЕН ГЕЧЕВ КОЙТО ДАЖЕ ЧЕТЕШЕ ЛЕКЦИИ В САЩ И ВСЕ ЛЪЖЕШЕ,КАТО ДНЕШНИТЕ КЕЛЕШИ,КОЛКО МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ИДВАЛИ ОТ САЩ ДО ДЕН ДВА В РУСКИЯ КЕНЕФ ОКОЛО БАЛКАНА...АПРОПО СИНЪТ НА МАЛОУМЕН ГЕЧЕВ Е СЪЩИЯ ИДИОТ,КАТО БАЩА СИ.И НАЙ ЖАЛКОТО Е ЧЕ ТЕЗИ КОЛХОЗНИ ДЕБИЛИ ОБУЧАВАТ СТУДЕНТИ НА ПЕЩЕРНОКОМУНИСТИЧЕСКА КРЕМЪЛСКА КОМАНДНОЩАБНА ИКОНОМИКА...И...БРЕЖНЕВОТО БЛАТО НИ ЗОВЕ**************МАЛОУМЕН КРАДЕВ ЩЕ НАПЪЛНИ ТРИТЕ МОРЕТА С РУСКИ ГОВНА100%ОЛИГОФРЕН,НАГЪЛ И БРУТАЛЕН ЛИЗАЧ НА ОСРАНИ РУСКИ ГЪЗОВЕ...БОРИСОВ ПОГНА РУСКИТЕ ШПИОНИ,АЙДУЦИТЕ НА ПОЗАСРАНО 20 И...**************АКЪВ КОЛОС Е БОЙКО, А. 10 ГОДИНИ ВСИЧКО ВПРЕГНАТО ДА ГО СЪБОРЯТ АМА НЕ СТАВА. И НЕ СЕ СЕЩАТ ЗАЩО. ПРОПУСКАТ НАЙ ВАЖНОТО, НАРОДА,.А АЗ КАЗВАМ ТО И ВИЗУАЛНО ПОГЛЕДНЕТЕ, МИНЕКОВ, ДИКОВ ХАДЖИГЕНОВ БАБИКЯН РАДЕВ...КАКВИ МУТРИ, А ПОГЛЕДНЕШ ЛИ БОЙКО, ВЕДНАГА ТЕ ГРАБВА БЛАГОРОДНИЯ ЧОВЕК, ХАРИЗМАТА МУ. ЕЙ ЗА ТОВА ОТНОВО ВОДИ СПОРЕД ВСИЧКИ АГЕНЦИИ. И СЕГА ПОБЕДАТА ЩЕ Е НАЙ СЛАДКА, ЗАЩОТО ЩЕ Е ПО ВАШИТЕ ПРАВИЛА ГОЛЯМ СТРАХ ГИ ГОНИ БРЕЙ. КАТО ЧУЯТ ИМЕТО БОРИСОВ ИЗПАДАТ В АМОК.******************ЗДРАСТВУЙ,Я ТВАЯ ТЬОТЬЯ...ТЕ ТИ БУЛКА СПАСОВ ДЕН..БОРИСОВ ПОГНА НАГЛИТЕ РУСКИ ШПИОНИ И ПОЗАСРАНОВСКИТЕ АИДУЦИ И СЕ РОДИ СЛАВЕ ТЪПОТО
Гошо от почивка

2021.07.09 | 16:47

1
Боkлyцu, НИЩО ТРАНСАТЛАТИЧЕСКО не е от никакъв интерес за България, то е само от интерес на кравите.

Добави коментар

Водещи новини