Румъния: Интерконекторът Гърция-България е много важен за нашата страна

  • 30 септември 2022 11:00

  • 620
  • 0
Румъния: Интерконекторът Гърция-България е много важен за нашата страна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Газовият интерконектор Гърция-България е от стратегическо значение за Румъния, тъй като създава маршрут север-юг за Балканите, който ще улесни закупуването на газ от други източници, включително за съседните държави, заяви Дан Драган, държавен секретар в министерството на енергетиката, в края на правителственото заседание в четвъртък, предаде агенция Аджерпрес, цитирано от БТА.

"Откриването на междусистемната газова връзка Гърция-България е от стратегическо значение за Румъния, тъй като газът, който ще бъде доставен до терминалите за втечнен газ в Гърция, ще може да влезе в транспортната система на България и оттам чрез междусистемната връзка, особено чрез тази в Негру Вода, ще бъде достъпен и за Румъния. Този интерконектор създава маршрут север-юг за Балканите, доста важен маршрут, който ще улесни закупуването на газ от други източници, включително за България, за Румъния и за съседните страни", заяви Драган.

Запитан за състоянието на преговорите с Азербайджан за доставки на газ, държавният секретар в министерството на енергетиката на Румъния заяви, че в момента се водят търговски преговори между компаниите.

Дан Драган посочи, че министърът на енергетиката на Румъния Вирджил Попеску води постоянни и конструктивни разговори с азербайджанската страна, а на откриването на интерконектора между България и Гърция ще продължи тези разговори. „Очакваме, че от търговска гледна точка компаниите ще намерят баланс, за да подпишат договори за доставка на този газ, включително за Румъния", каза Дан Драган.

Междусистемната газова връзка Гърция-България свързва газопреносните мрежи на двете съседни държави, като по този начин осигурява достъп до Южния газов коридор и редица нови източници на газ, отбелязва Аджерпрес.

Интерконекторът ще транспортира газ от Азербайджан по Трансадриатическия газопровод и от други източници през планирания терминал за втечнен природен газ в Александруполис в Северна Гърция.

Румен Радев ще бъде домакин на церемонията по официалното откриване на интерконектора с Гърция

Дължината на газопровода е 182 км, от които 151 км в България и 31 км в Гърция. Прогнозният му капацитет е до три милиарда кубични метра природен газ, който може да бъде увеличен до пет милиарда кубични метра природен газ, ако има пазарно търсене. Интерконекторът се простира от Комотини (Северна Гърция) през Кърджали, Хасково и Димитровград до Стара Загора (Югоизточна България).

Меморандумът за разбирателство по проекта е подписан през 2009 г., а през 2011 г. е създадено съвместното дружество ICGB. Първоначалният план е бил работите да приключат през декември 2014 г., припомня Аджерпрес, като се позовава на БТА.

Цветелина Кирилова
620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини