МВнР на Румъния призова гражданите си, намиращи се в Русия, да напуснат страната "възможно най-скоро"

  • 28 септември 2022 21:18

  • 1622
  • 4
МВнР на Румъния призова гражданите си, намиращи се в Русия, да напуснат страната "възможно най-скоро"
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Румънското министерство на външните работи препоръча на румънците, които се намират в Русия, да напуснат страната "възможно най-скоро", а на тези, които планират подобни пътувания, да ги избягват, ако не са наложителни, съобщава телевизия Диджи 24.

Министерството също така съветва намиращите се в Русия румънци да избягват обществените събирания, да не участват в протестни акции и да регистрират присъствието си в специално създадена електронна платформа.

Външното министерство публикува днес редица препоръки, насочени към румънците, намиращи се в Русия, "в контекста на неотдавнашните развития в Руската федерация, включително обявяването на 21 септември 2022 г. на частична мобилизация".

Румъния е отнела визите на 14 руски шпиони

"МВнР напомня и настоятелно повтаря препоръките, отправени до румънските граждани още през февруари т. г., да избягват неналожителните пътувания в Руската федерация, а тези, които се намират временно в тази страна, да обмислят напускането на територията на Руската федерация възможно най-скоро", се посочва в съобщение на министерството, цитирано от БТА.

Същевременно министерството препоръчва на румънските граждани, намиращи се на територията на Руската федерация, да проявяват повишено внимание, да избягват обществените събирания или струпванията на много хора и да не се ангажират в провеждането на протестни акции или други демонстрации, които могат да породят насилие.

Министерството препоръчва на румънските граждани, намиращи се на територията на Русия, "да регистрират незабавно присъствието си чрез платформата www.econsulat.ro, достъпна както за персонален компютър или лаптоп, така и за мобилен телефон".

МВнР на Румъния подчертава важността на постоянната информираност от сигурни и официални източници и вземането на всички възможни мерки за обезпечаването на личната сигурност на гражданите. Институцията също така предоставя телефони за връзка с посолството на Румъния в Москва и консулствата в Санкт Петербург и Ростов на Дон.

Мая Йорданова
1622 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.09.28 | 22:38

3
хехе, нали руснаците бягаха с милиони

2022.09.28 | 23:22

4
Ами да. Те продължават да си бягат. Това какво общо има със новината?
Анонимен

2022.09.28 | 22:04

1
Всички ще избягат от варварската държава включително и руснаците.

2022.09.28 | 22:37

2
то какви руснаци има в Румъния?

Добави коментар

Водещи новини