Румънският премиер: Сега празнуваме успех, но трябва да бъдем реалисти

  • 01 октомври 2022 13:28

  • 2662
  • 8
Румънският премиер: Сега празнуваме успех, но трябва да бъдем реалисти
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Румъния е готова да изиграе своята роля като един надежден партньор за европейската енергийна сигурност. Това каза Николае Чука, министър-председател на Румъния, по време на церемонията по откриване на междусистемната газова връзка Гърция-България в НДК.

Чука отбеляза, че изкуствените дефицити, които Русия създаде, се отразиха не само на Европа, но и на глобалния енергиен пазар.

"Това доведе до високи цени на енергията във всички страни на света, така че всички стъпки да увеличим нашето трансгранично сътрудничество ще доведат до надеждни енергийни източници на разумни цени. Трябва да продължим нашия ангажимент с партньорите си, да увеличим капацитета на нашето производство, за си напишем домашното в Европа, за да имаме всички възможности да диверсифицираме солидарно нашите енергийни доставки", каза той. По думите му на това разчитат и съседите ни в Украйна, Молдова и Западните Балкани.

Стартирането на интерконектора допринася сериозно за диверсификацията на доставките на природен газ и въпреки че в момента можем да празнуваме успеха на проекта, трябва да останем реалисти, каза министър-председателят на Румъния.

Трябва да признаем, че диверсификацията на доставки и маршрути трябва да се ускори, защото Европа трябва да се освободи от своята зависимост от руски горива, каза още той.

Румен Радев и Николае Чука обсъдиха Шенген и "Дунав мост 3"

Енергийната криза, която бе подсилена от войната в Украйна, увеличи нашата ангажираност към осигуряването на устойчивост на енергийните доставки, запазването на околната среда, когато разработваме нови решения.  Отделните усилия не са достатъчни, когато има криза, ние трябва да сме обединени и завършването на вертикалния коридор е част от тези решения, заяви румънският министър-председател Николае Чука. По думите му именно така ще се улесни преносът на газ към Централна и Източна Европа и Западните Балкани.

Ние всички осъзнаваме, че инвестициите в газ и свързаната инфраструктура са с дългосрочен план, тъй като ние ще имаме нужда от газ, за да осъществим прехода към въглероден неутралитет в границите дадени от Европейския съюз, допълни той. 

Цветелина Кирилова
2662 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
ДРУГАРЯ САТАНА

2022.10.01 | 17:39

8
ЗА ОСЪДЕНИ НА СМЪРТ, МНОГО Г О В НА ЯДЕШ
Скоро

2022.10.01 | 15:03

2
Европедалите, ще лапат бахура на народното недоволство.

2022.10.01 | 17:20

7
Рашистан потъна цървул

2022.10.01 | 17:19

6
Никога повече руско робство
много шум за нищо

2022.10.01 | 16:37

5
цените не са достъпни за хората
Митко

2022.10.01 | 16:35

4
Румънските джен..дъри сега се правят на много отворени, но не даваха газ срещу ток, нито да се строят нови мостове на Дунава при взаимна изгода. А пък византийците...не ми се говори. Бойко няма вина за забавянето на този интерконектор. Византийците са. Нека да наричаме нещата със собствените им имена...
ГЕРБ

2022.10.01 | 16:28

3
Това, което Киро Тъпото и Асен Швестера не свършиха заради комисионните от Газпром трябваше да го свърши Фатмака скърцайки със зъби щото надзирателката Митрофанова ще му отпори ушите. Добре, че Бойко го започна и го направи на 99% иначе щахме да зъзнем през зимата заради харвардските педерасти и оня семит Лорер.
PaulaFox

2022.10.01 | 13:53

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини