Тайфунът "Геми" връхлита Китай след Тайван и Филипините

  • 26 юли 2024 14:13

  • 164
  • 0
Тайфунът "Геми" връхлита Китай след Тайван и Филипините
© Getty Images

Тайфунът "Геми" днес връхлетя крайбрежната китайска провинция Фуцзян с проливни дъждове и силни ветрове. Това е най-мощната буря в района през тази година, предаде Ройтерс.

До момента бурята е засегнала близо 630 000 души в провинция Фуцзян. Почти половината от тях се наложи да напуснат домовете си, съобщи агенция Синхуа. По-рано тази седмица тайфунът уби десетки, докато преминаваше през Тайван и Филипините.

"Геми" е придружаван от ветрове със скорост до 100,8 км/ч.

Макар че степента на тайфуна да беше понижена до тропическа буря заради по-ниските скорости на вятъра, обширните облачни ивици продължават да носят значителна опасност от наводнения, особено за реките в Централен Китай, които вече са с повишени нива в резултат на летните дъждове.

Тайфунът "Геми" се засилва с приближаването си към Тайван

Часове преди пристигането на тайфуна Постоянният комитет на Политбюро на Комунистическата партия, ръководен от президента Си Цзинпин, проведе специална среща за контрол на наводненията и призова кадрите в цялата страна да защитят живота на населението.

Трябва да се положат усилия за предотвратяване на преливането на големи реки и срутването на стените на големи и ключови средни водоеми, съобщи Синхуа казаното на срещата.

Очаква се късно днес "Геми" да достигне провинция Цзянси, в която се намира най-голямото сладководно езеро в Китай - Поян.

Синоптиците предупредиха, че до 10 провинции може да бъдат засегнати, сред които и Хънан, провинция с население от над 100 милиона души в централната част на Китай, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
164 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини