Още една делегация на Конгреса на САЩ е на посещение в Тайван

  • 08 септември 2022 09:35

  • 448
  • 3
Още една делегация на Конгреса на САЩ е на посещение в Тайван
© Getty Images (архив)

Още една делегация на Конгреса на САЩ е на посещение в Тайван в момент, когато напрежението в отношенията с Китай продължава да е високо заради претенциите му към самоуправляващия се остров, предаде Асошиейтед прес.

Осемчленната двупартийна делегация се срещна с тайванската президентка Цай Ингвен, която благодари на групата от високопоставени представители от САЩ за това, че са изразили силната подкрепа на американския Конгрес за Тайван, посочва Ройтерс.

Делегацията е водена от представителката от Флорида Стефани Мърфи, която е сред законодателите, внесли законопроект, който би позволил на САЩ да предоставят оръжия в подкрепа на Тайван, подобно на вече приетия законопроект за предоставяне на оръжия на Украйна. Миналата седмица администрацията на Байдън одобри продажбата на оръжие на Тайван на стойност 1 милиард долара.

Тайван ще закупи американско оръжие за 1,16 милиарда долара

Китай възприема чуждестранните посещения на високо равнище на острова като намеса в неговите дела и фактическо признаване на тайванския суверенитет. Неотдавнашните китайски военни учения, проведени в района, се разглеждат от някои наблюдатели като репетиция на бъдещи военни действия срещу острова, които според американските военни лидери могат да се случат през следващите няколко години.

След посещението на Пелоси в началото на август американски сенатор и друга делегация на Конгреса също посетиха Тайван. Освен това губернаторите на Аризона и Индиана направиха посещения с акцент върху полупроводниците - индустрия, в която тайванските компании доминират. Американските политици нарекоха посещенията си демонстрация на подкрепа за острова.

Последвайте канала на

Владимир Василев
448 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ukraina55

2022.09.08 | 14:30

3
Точно така браво на Америка, която поткрепят таиван, браво. Китаиците искат Таиван защото им свършват ресурсите на китаиците и ще трябва да разпуснат армията си защото китаиските ресурси свършват и се точат на Таиван защото таиванците изместват китаиските фирми от пазара и това довежда до загуби на китаиската икономика. Тези мръсни кумонистически паразит немогат да контролират света, прекалено са слаби и неграмотни паразити кумонистически. Да го духате кумонисти, света е наш а не ваш кумонистически пумиари.
С

2022.09.08 | 10:00

2
Американските иизрооди, разпалват поредната война.

2022.09.08 | 09:55

1
ПУКНЕТЕ ОТ БЕЗСИЛНА ЗЛОБА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини