Съветът за сигурност на ООН осъди насилието срещу протестиращи в Мианма

  • 02 април 2021 10:18

  • 212
  • 1
Съветът за сигурност на ООН осъди насилието срещу протестиращи в Мианма
© Getty images

Съветът за сигурност на ООН осъди насилието срещу протестиращи в Мианма, предаде ДПА.

Членовете на Съвета за сигурност изразиха дълбоко безпокойство от бързо влошаващата се ситуация и осъдиха категорично използването на насилие срещу участници в мирни протести и смъртта на стотици цивилни, в това число жени и деца, информира БТА.

Съветът отново призова военните в Мианма "да проявяват крайна сдържаност", а също да освободят свалените от власт с преврат цивилни лидери на страната - Аун Сан Су Чжи (водачка на спечелилата изборите партия "Националната лига за демокрация" и фактически ръководител на правителството) и президента Вин Мин.

Протестиращи в Мианма изгориха екземпляри от военната конституция

Позицията на 15-членния Съвет за сигурност едва ли ще повлияе на ескалацията на напрежението в Мианма. Според дипломати Китай е възразил срещу използването на по-остри формулировки.

Репресивните действия на военната хунта достигнаха връхна точка при националните протести миналия уикенд, когато бяха убити над 100 души. ООН определи миналата събота като най-кървавия ден в страната след преврата на 1 февруари. При насилието досега са убили над 500 души, включително деца и младежи.

Последвайте канала на

Novini.bg
212 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Denesea16

2021.04.10 | 03:53

1
­В­­и­­ж­­­т­­­е­­­ ­­м­­­о­я­­­т­а­­­ ­т­­­и­­й­­­н­­­ ­п­­­у­т­­­к­а­ ­­-­­ ­­­W­­W­­­W­­.­­­B­­­G­­­1­7­­.­C­­­L­­U­B­

Добави коментар

Водещи новини