ООН: Всяка втора жена в 57 страни не може да разполага с тялото си

  • 14 април 2021 11:16

  • 661
  • 1
ООН: Всяка втора жена в 57 страни не може да разполага с тялото си
© Pixabay

Близо половината жени в 57 държави са лишени от свободи, свързани с тялото си, що се отнася до сексуални връзки, предпазване от забременяване или достъп до медицински грижи, предупреди ООН, цитирана от Франс прес.

Авторите на публикувания днес годишен доклад за положението на хората по света, подготвян от Фонда на ООН за населението, анализират за пръв път въпроса за телесната автономия на жените.

Озаглавен "Моето тяло ми принадлежи", докладът описва подробно посегателствата върху правата на жените в тази страни - от изнасилвания до принудителна стерилизация, проверки за девственост - също под принуда, и осакатявания на половите органи.

Разглеждат се също налаганите забрани жените да решават сами въпроси, свързани с тялото си.

"Тази липса на телесна автономия води до сериозни последици извън дълбоките предразсъдъци относно жените и момичетата", свързани примерно с "потенциалното снижаване на икономическата продуктивност, намаляване на уменията и допълнителни разходи за здравната и правосъдната система", се казва в комюнике на фонда.

Според доклада едва 56 на сто от проучените страни имат закони и политики, предвиждащи пълна сексуална просвета.

Съветът за сигурност на ООН осъди насилието срещу протестиращи в Мианма

"Всички би трябвало да сме скандализирани от факта, че близо половината жени все още не могат сами да вземат решения дали е уместно да имат сексуални връзки, да използват средства срещу забременяване или да се лекуват", посочва в комюникето директорът на фонда Наталия Канем.

"В крайна сметка стотици милиони жени и момичета не се разпореждат свободно със собствените си тела. Други управляват живота им", изтъква тя.

В доклада се посочват 20 държави и територии, чиито закони дават възможност изнасилвач да сключи брак с жертвата си, за да избегне съдебно преследване, и 43 юрисдикции, където няма закон срещу изнасилване между съжители. Над 30 страни ограничават придвижването на жени извън жилището им, се отбелязва в доклада.

Novini.bg
661 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.04.14 | 11:48

1
Всеки европеец не разполага с главата си, подложен е на принудителни държавни репресии, принудително тестване, принудително карантиниране, потоп от фалшиви новини, принудително търпи тъп и полуграмотен елит и държавна администрация. ООН ще помогне ли?

Добави коментар

Водещи новини