Предявиха ново обвинение срещу Аун Сан Су Чжи, безжичният интернет в Мианма беше прекъснат

  • 01 април 2021 19:10

  • 832
  • 4
Предявиха ново обвинение срещу Аун Сан Су Чжи, безжичният интернет в Мианма беше прекъснат
© Getty Images/Guliver (архив)

Свалената лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи беше обвинена в нарушаване на закон за поверителната информация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е най-сериозното от предявените до момента обвинения срещу лидерката, която се противопоставя на управлението на хунтата.

Мианма е разтърсвана от протести след свалянето на избраното правителство на Аун Сан Су Чжи на 1 февруари. Въоръжените сили се позоваха на недоказани твърдения за измама на изборите през ноември, на които нейната партия спечели съкрушителна победа, припомня Ройтерс.

Като нова мярка за възпиране на информацията за размириците в страната хунтата нареди на интернет доставчиците да спрат безжичните широколентови услуги до второ нареждане, съобщават източници от телекомуникационните компании.

В Мианма има безпрецедентен риск от гражданска война?

Су Чжи и други членове на нейната партия са задържани от преврата насам и хунтата вече я обвини в други престъпления, като незаконен внос на комуникационна техника и нарушаване на правилата за борба с коронавируса. Нейният адвокат Кхин Маун Зау заяви, че преди седмица срещу нея, трима от министрите от сваления й кабинет и австралийския съветник Шон Търнъл са били предявени обвинения по силата на закона за класифицираната информация, останал от колониалната епоха. Евентуална присъда по силата на този закон може да доведе до присъда до 14 години затвор.

Най-малко 538 мирни граждани загинаха при протестите срещу преврата, от които 141 в събота, по данни на Асоциацията за помощ на политическите затворници. Според местни медии при протести в страната днес са били убити двама души.

Novini.bg
832 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Dianaa18

2021.04.10 | 03:53

4
­­­В­и­ж­­­т­е­­­ ­­­м­­о­я­т­­­а­­­ ­т­­­и­­­й­­­н­­­ ­­­п­­у­т­к­­а­­ ­­-­ ­­W­W­W­­.­­­B­­G­1­­­7­.­­C­­L­U­­­B­

2021.04.01 | 22:40

3
другари революцията ще ви освободи от загниващия империализъм. КПСС-БКП

2021.04.01 | 20:51

2
В БЪЛГАРИЯ РАДЕВ СЪЩО Е ГОТВИЛ ПРЕВРАТ.

2021.04.01 | 20:50

1
РУСОФИЛСКИЯ ПРЕВРАТ В МИАНМАР.

Добави коментар

Водещи новини