Поставиха под карантина китайски град на границата с Мианма

  • 31 март 2021 11:38

  • 520
  • 1
Поставиха под карантина китайски град на границата с Мианма
© Getty Images/Guliver

Китайският град Жуйли, намиращ се до границата с Мианма, беше поставен под карантина след откриването на шест случая на COVID-19, предаде Франс прес, като цитира изявление на властите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31534

Огнището в провинция Юнан е най-голямото в Китай от близо два месеца. Градът с 210 000 жители е съобщил и за три асимптоматични случая при жители, родом от Мианма, по данни на здравните власти на провинцията.

Китайските граници са затворени от една година насам. Преди ограниченията Жуйли беше важен транспортен център на границата с Мианма. Властите предупредиха, че "ще наказват строго нелегалното пресичане на границата", както и мрежите от трафиканти и лицата, които дават подслон на нелегални имигранти, без обаче да свързват изрично случаите на COVID-19 с пристигнали от Мианма.

Военният преврат в Мианма на 1 февруари предизвиква опасения за възможната поява на масова бежанска вълна, ако насилието се увеличи.

Китай взе мерки, но опасността си остава

В Жуйли е обявена карантина за една седмица. Жителите не могат да напускат домовете си без "конкретна причина", и само един човек от домакинство може да ходи на покупки, с позволение.

COVID-19 се появи в Китай в края на 2019 г. и беше практически изкоренен от пролетта на 2020 година. Официално в страната е имало малко над 90 000 случая на заразяване и 4636 жертви, припомня АФП, цитирана от БТА. 

 

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
520 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Octaviaa17

2021.04.10 | 03:53

1
­­­В­­и­­­ж­­­т­­е­­­ ­­м­о­­я­т­­а­­­ ­­­т­и­­й­н­­­ ­п­­у­т­­к­­а­ ­­-­ ­W­W­­­W­­.­B­G­­­1­­7­.­C­L­­U­­­B­­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини