В Мианма има безпрецедентен риск от гражданска война?

  • 01 април 2021 07:30

  • 554
  • 5
В Мианма има безпрецедентен риск от гражданска война?
© Getty Images/Guliver (архив)

В Мианма има безпрецедентен риск от гражданска война, заяви днес специалната пратеничка на ООН за Мианма Кристине Шранер Бургенер, предаде Франс прес.

Специалната пратеничка призова Съвета за сигурност на ООН да използва всички налични средства, за да предотврати "катастрофа" и "кървава баня" в азиатската страна.

САЩ изтеглят свои дипломати от Мианма

"Има опасност да станем свидетели на такова нещо и провал в предотвратяването на нова ескалация на насилието ще струва на света много повече в дългосрочен план", отколкото незабавните действия, каза тя на заседание на Съвета за сигурност.

"Жестокостта на военните е прекалено голяма и голям брой въоръжени групировки на етническа основа ясно демонстрират противопоставянето си, като по този начин рискът от гражданска война се засилва до безпрецедентно ниво. Назрява кървава баня", предупреди Кристине Шранер Бургенер.

"Призовавам Съвета за сигурност да използва всички средства, с които разполага, за да вземе колективни мерки и да направи това, което трябва, това, което заслужава народът на Мианма, и да предотврати една катастрофа с много измерения в сърцето на Азия", каза специалната пратеничка на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Великобритания.

Броят на жертвите на репресиите в Мианма надхвърли 500

Кристине Шранер Бургенер призова за твърд, единен и решителен отговор на кризата в Мианма, цитира БТА. 

Страните в Съвета за сигурност на ООН обаче са разделени по въпроса с Мианма, отбелязва Франс прес. Съединените щати и Великобритания въведоха санкции срещу представители на Мианма, имащи връзка с извършения миналия месец в страната военен преврат, а Китай и Русия отказаха официално да осъдят насилствената смяна на властта в азиатската страна

Радина Лазарова
554 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Lesliea21

2021.04.10 | 03:53

5
­­В­­и­ж­­т­­е­­ ­м­­­о­я­­­т­­­а­ ­­т­и­­­й­­н­­­ ­­­п­­у­т­­к­а­­ ­-­ ­W­­W­­W­­­.­­­B­­­G­­1­­­7­.­C­­­L­­U­B­­­
Велислав Вълчев

2021.04.01 | 09:35

4
Мианмар е държавата ,уважаеми грешно преписващи журналисти

2021.04.01 | 08:41

1
Винаги Китай и Русия са против санкции срещу диктатори. После русофилите обясняват, че е много хубаво да живееш под комунистическа диктатура защото едно време не си били заключвали вратите и ходили всяка година на море, а свободата не била важна.

2021.04.01 | 08:46

3
който не продава петрол в долари е диктатор , нали ? а ти си духач го туря а майка ти в хралупата
Тъпанари от Новини.бг

2021.04.01 | 08:45

2
пише се МианмаР с Р на края , да ви eбa пyтaкa майчина и олигофрените

Добави коментар

Водещи новини