Престъпността, а не войната е главният източник на въоръжено насилие в света

  • 27 октомври 2011 16:49

  • 945
  • 0
Престъпността, а не войната е главният източник на въоръжено насилие в света
© gettyimages

Повече хора умират от въоръжено насилие в резултат на престъпления, отколкото във войни, а Латинска Америка заедно с
няколко страни в централна Африка държат първенството, според международно проучване, цитирано от АП.

Около 526 хиляди души умират насилствено всяка година - или над 1400 дневно, според доклада, публикуван от секретариата на Женевската декларация за въоръженото насилие и развитието - дипломатическа инициатива, лансирана през 2008 година. Само 55 000 умират във войни, а останалите 396 000 стават жертви на престъпления. Около 54 000 души умират от неумишлено насилие, а 21 000 при полицейски операции, сочат данните в доклада. "Повечето от страните, които са най-тежко засегнати от въоръженото насилие, не са във войни", изтъкна Кайт Краузе от женевския Институт за международни специализации, един от авторите на доклада.

Според финансираното от Швейцария проучване в 14 държави показателят за насилствена смърт е повече от 30 на 100 000 души при среден показател за света 7,9 на 100 000 души. В страните с най-висок показател начело със Салвадор, Ирак и Ямайка живеят под 5 на сто от световното население, но в тях са регистрирани една четвърт от всички смъртни случаи вследствие на въоръжено насилие. Само 6 от тези 14 страни - Ирак, Колумбия, Шри Ланка, Централноафриканската република, Судан и Конго, са били активни зони на военни конфликти през периода 2006-2009 г. Най-голяма е смъртността от насилие в Салвадор - 60 на 100 000 души. Другите държави с висок показател са Хондурас, Колумбия, Венецуела, Гватемала и Белиз, където действат въоръжени групировки, често свързани с наркотрафик.
Вътре в самите страни съществуват големи различия. Така например в мексиканския щат Чихуахуа са загинали 129 души на 100 000 през 2010 г. главно от тежко въоръжени наркобанди, които си съперничат за територии, докато в източните щати показателите за насилствена смърт са сравнително ниски.
По-голямата част от жертвите на въоръжено насилие са мъже, но всяка година са убивани и най-малко 66 хиляди жени. Колкото повече насилие има в една страна, толкова по-малко е съотношението на жените сред жертвите, констатира проучването. Декларацията от Женева е подписана от 110 страни. Тази дипломатическа инициатива има за цел да подпомага държавите и гражданското общество в усилията им за осезателно намаляване на въоръженото насилие до 2015 г., посочва АФП.

В понеделник и вторник идната седмица в Женева ще се състои конференция на министерско равнище по инициатива на Швейцария и Програмата на ООН за развитие, на която ще бъде направена равносметка на постигнатия напредък и ще бъдат определени приоритети.

Последвайте канала на

БТА
945 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини