Клаус Йоханис представя кандидатурата си за генерален секретар на НАТО пред Върховния съвет за национална отбрана

  • 19 юни 2024 14:28

  • 243
  • 1
Клаус Йоханис представя кандидатурата си за генерален секретар на НАТО пред Върховния съвет за национална отбрана
© Getty Images

Румънският президент Клаус Йоханис ще представи кандидатурата си за генерален секретар на НАТО пред Върховния съвет за национална отбрана на страната, който ще заседава в четвъртък (20 юни).

Това обяви самият държавен глава пред журналисти по време на съвместна пресконференция с италианския си колега Серджо Матарела, който е на посещение в Букурещ, предава БТА. Видео от събитието бе качено на официалната страница на президентската институция.

Клаус Йоханис уточни, че след заседанието на съвета ще обяви публично и взетото решение по темата. 

Запитан дали все още ще поддържа кандидатурата си за лидер на НАТО, като се има предвид, че Унгария и Словакия обявиха подкрепата си за Марк Рюте, а Румъния остава единствената страна в Алианса, която не е обявила подкрепа за нидерландския премиер, Йоханис каза: "За НАТО повече утре. Мога да ви уверя, че утре следобед ще имате яснота".

Марк Рюте ще оглави НАТО, обяви Нидерландия

Това е първата публична изява на Клаус Йоханис, след като всички други лидери на НАТО обявиха подкрепата си за Марк Рюте като генерален секретар на Алианса.

На 12 март румънският президент съобщи, че се включва в надпреварата за генерален секретар на НАТО. Вчера (18 юни) Нидерландската радиопредавателна корпорация (НОС) съобщи, че премиерът на Нидерландия в оставка Марк Рюте ще бъде новият генерален секретар на НАТО на мястото на оттеглящия се тази есен Йенс Столтенберг.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
243 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 14:36

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини