Белгийски медии: Русия шпионира в Северно море с цивилни плавателни съдове

  • 20 юни 2024 10:03

  • 511
  • 2
Белгийски медии: Русия шпионира в Северно море с цивилни плавателни съдове
© Getty images (архив)

Русия извършва шпионаж в Северно море с цивилни плавателни съдове, съобщиха днес белгийски медии, като се позовават на данни от журналистическо разследване.

Според информацията подозрителни движения са засечени в райони, където преминават подземни съобщителни и захранващи кабели, както и край ветрогенераторни паркове и тръбопроводи.

Разследването е проследило 945 движения на 200 руски плавателни съда, като в повечето случаи е установено приближаване на по-малко от един километър от чувствителна морска инфраструктура. Преди месец бе съобщено, че от началото на годината край белгийските брегове са били засечени поне пет кораба, за които има съмнения, че служат за разузнаване.

От Белгийската служба за морска сигурност уточниха, че става все по-трудна преценката кои плавателни съдове служат за шпионаж, защото за целта вече се използват не само военни и изследователски, но и риболовни кораби. Говорител на институцията поясни, че най-често съмнения будят плавателните съдове, които внезапно намаляват скоростта на движение. От белгийското правителство допълниха, че в шпионска дейност са заподозрени и китайски кораби с двойно предназначение.

Медиите, цитирани от БТА, уточниха, че основната част от подозрителните движения са били засечени непосредствено преди руското нападение срещу Украйна преди две години. Допълва се, че със събраните данни Москва лесно би могла да прецени къде да извърши саботажи.

Русия: Учението на НАТО е заплаха за нас, ще предприемем мерки

В края на април миналата година в белгийския пристанищен град Остенде се състоя среща на няколко държави от ЕС, които се обединиха за съвместен добив на енергия от Северно море.

В срещата участваха Белгия, Дания, Германия и Нидерландия, които решиха да свържат своите енергийни системи още по-тясно, за да се противопоставят на опитите на Русия за т. нар. енергийно изнудване. Към тях се присъединиха също Франция, Великобритания, Ирландия, Норвегия и Люксембург.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
511 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.20 | 14:28

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.20 | 10:41

1
СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА ПУТИНУ ! СМЕРТ УКРОФАШИСТАМ ! ПОБЕДА !

Добави коментар

Водещи новини