Болница поиска да наеме на работа осъден за убийство поради липса на кадри

  • 24 юни 2024 15:00

  • 1871
  • 3
Болница поиска да наеме на работа осъден за убийство поради липса на кадри
© Pixabay

Заради липсата на кадри управителят на болницата в Дупница иска от държавата да позволи на д-р Николай Карастоянов, който в момента излежава присъда за убийство, да се върне на работа като анестезиолог.

Искането е прецедент към директора на затвора в Бобов дол. Все още се изясняват изискванията, които трябва да покрие лечебното заведение, за да се върне на работа д-р Карастоянов.

Преди повече от 10 години д-р Николай Карастоянов заедно с брат си и баща си влизат в спор с приятеля на дъщеря му Николай Радев – Отвертката. При свадата Отвертката е намушкан с нож и по-късно умира. За убийството са осъдени тримата Карастоянови. Преди месец доктор Карастоянов получи ефективна присъда.

„В моята практика това действително е първи случай, в който практикуващ лекар е осъден на ефективно лишаване от свобода. Присъдата на Николай е четири години. Доколкото съм запознат той е със специалност анестезиолог“, заяви старши комисар Крум Петров, началник на затвора в Бобов дол.

Маджаров: До 5 години 1/3 от болниците може да бъдат закрити – липсват медици

Заради липсата на кадри управителят на болницата в Дупница, където до последно е работил д-р Карастоянов, поиска той да бъде върнат на работа, за да запълни липсите.

Кадровият проблем, специално за лекари и медицински сестри, за цялата страна е много голям. Д-р Карастоянов е много уважаван и ценен от нас специалист и то анестезиолог, който де факто е изключително необходим за нормалното функциониране на хирургията и въобще на общинската болница, коментира за БНТ д-р Стефан Николов, управител на болницата в Дупница.

За да се случи това обаче лечебното заведение трябва да сключи договор със затвора, в който са задължени да наемат поне двама въдворени, както и да им се плаща възнаграждение.

„Другото изискване е, че аз първоначално имах идея д-р Карастоянов да дава едни 12-часови дежурства, както е обичайно за една болница. Оказа, че се аз де факто мога да разчитам на него само сутрин от 8 и следобяд до пет“, допълни д-р Стефан Николов.

„В момента се въздържаме от това да сключим такъв договор, докато не проследим неговото поведение в условията на затвора и не изградим едно доверие към него“, каза още старши комисар Крум Петров.

Ако д-р Карастоянов бъде върнат на работа, той не само ще помага на обществото, но и ще съкрати присъдата си, тъй като един изработен ден се счита за два излежани.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1871 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.24 | 19:59

3
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.06.24 | 17:22

2
Ха по голяма шега не бях чел.
Дддд

2024.06.24 | 16:42

1
Да го пускат. Отвертката не си струва този лекар и един ден да е в затвора. Лекаря спасява животи, а отверката е бил ….

Добави коментар

Водещи новини