8 съвета как да оптимизирате работата на вашата соларна система

  • 21 октомври 2015 13:00

  • 11963
  • 0
8 съвета как да оптимизирате работата на вашата соларна система
©

Решението да се доверите на соларна система, за своето енергопотребление, е свързано както с намалени разходи за битови сметки, така и със сериозна заявка за отговорно отношение към природата. Значително се намаляват вредните емисии въглерод във въздуха и енергията, получавана по този начин, е неизчерпаема.

За оптимизиране работата на вашата соларна система е важно да се доверите на професионалист за инсталацията, да сте запознати с основни положения по поддръжката, мощността, енергийната ефективност. В настоящата статия ще ви представим 8 съвета в тази насока, така че инвестицията ви да даде максимално добри резултати.

Направете предварително проучване

Преди да преминете към закупуване на соларна система, направете проучване на пазара. Какви марки се предлагат, запознайте се със спецификите на отделните модели, сравнете цени. Това е важно, за да сте сигурни, че вземате възможно най-доброто решение спрямо бюджета и идеите, които имате.

Вижте още: 8 причини пасивните къщи да са образец за енергийно ефективен дом

Как да се поставят соларните панели

Соларните панели трябва да бъдат поставени така, че през цялата година да получават максимално количество слънчева светлина. Следва да са наклонени под ъгъл спрямо слънцето, на място, където ще работят за собствениците на дома възможно най-ефективно. Най-добре е да се посъветвате със специалисти в областта - така ще бъдете спокойни, че енергозагубите ще са минимални за вас, а ефектът от грижата ви за околната среда - максимален.

Какво количество енергия изразходвате

Препоръчително е видът и размерът на соларните панели, които ще инсталирате, да са съобразени с количеството енергия, което изразходвате през годината. Най-точно това може да се определи, като се направи справка какво е потреблението на електричество и/или други средства за отопление през зимата. През студените сезони енергийните разходи са значително по-големи и ако успеете да ги редуцирате за този период, това ще се отрази благоприятно върху сметките и през топлите месеци.

Вижте още: Соларни панели или соларни керемиди

Обърнете внимание на изолацията

Колкото по-добре се погрижите за качеството на изолацията в дома си, толкова по-голяма енергийна ефективност ще постигнете със соларната си система. Постарайте се прозорците и вратите ви да са добре уплътнени, заложете на двоен стъклопакет. Препоръчително е отваряемостта им да е такава, че да има минимални загуби на топлина през зимата, както и свеж, хладен въздух през лятото.

Изберете eнергийно ефективни уреди

Наред със соларните панели, допълнителна енергийна ефективност може да се постигне с помощта на подходящи домакински уреди - хладилник, пералня, климатик. Със сигурност сте забелязали как все по-често сред характеристиките им се споменават енергоспестяващите им предимства. Залагайки и на това, вложените от вас средства ще се изплатят в разумни срокове.

Грижете се за добрата поддръжка

Не се изисква много за поддръжката на соларните панели, които сте поставили, но все пак е важно да се прави редовно. Ако живеете при климатични условия, които включват снеговалеж в даден период от годината, уверете се, че панелите се почистват своевременно от натрупания върху тях сняг. Това е нужно, за да имат пряк достъп до слънчева светлина. Почиствайте ги редовно, отново с оглед на ефективната им работа.

Вижте още: Няколко важни насоки при избора на енергийно ефективни прозорци

Обсъждайте с приятели и познати

Обсъждайки темата за екологичното потребление на енергия с приятели и познати, обменяте все повече ефективни идеи. Ще си бъдете взаимно полезни, ще оптимизирате разходите си за електричество и отопление и същевременно ще демонстрирате отговорно отношение към природата.

Заложете на професионалист

Максимална ефективност от своята соларна система ще постигнете, когато доверите инсталирането ѝ на професионалист. Дори и първоначално да ви се струва, че спестявате разходи, като се опитвате да се справите сами, впоследствие може да се окаже, че не постигате търсеното спестяване на енергия. В MaistorPlus можете да откриете множество специалисти бързо и лесно, като направите безплатна заявка, описвайки това, от което се нуждаете. В резултат, ще получите конкурентни оферти, които можете да сравните, заедно с оценки и препоръки от други клиенти. Сами избирате кого да наемете, а след приключване на възложената от вас работа, оставяте отзив в платформата.

Последвайте канала на

11963 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини