Пътеките в двора

  • 31 август 2015 14:12

  • 25463
  • 0
Пътеките в двора
©

Красивата и добре поддържана пътека не само служи за връзка между отделните кътчета в двора, но тя придава чар и завършен вид на общия облик на имота и е основен ландшафтен компонент. Ето какво споделят от списание Още за къщата.

Когато искаме да обновим и освежим дворното пространство, добре е наред със собствения ни вкус да се съобразим и с характерните особености на двора. Най-важните фактори, от които трябва да се ръководим, при взимане на решение са: материалът, линията и цялостната визия на пътеката.

Идеи за пътеки

Естетично изглеждат пътеките, оформени от отделни плочи в неправилна форма и поставени на известно разстояние едни от други.

Подходящ материал за това е естественият камък, или напречно нарязани пънчета на дърво. Затревяването на пространството помежду им ще подчертае красотата на пътеката, което обаче предполага редовна поддръжка на височината на тревата.

Другият вариант е да запълним фугата с пясък или чакъл. Ако използваме речни камъни, ще постигнем по-непретенциозен вид. Каменните пътеки са изключително издържливи, като поддръжката им е свързана с относително ниски разходи.

Какви материали да използвате

Разнообразието от материали е изключително богато - като започнем от безспорно водещият класацията естествен камък и стигнем до гранитни, мраморни и керамични плочи, павета, бетонови настилки, речни камъчета, натрошен камък и чакъл и др. Наред с функционалните и финансовите аспекти, настилката за пътеките в двора задължително трябва да кореспондира с архитектурния стил на дома, като естествено допълва и подчертава цялостната му визия. Напоследък е изключително модерна и комбинацията от различни материали, подредени в пъзел или друга желана от нас текстура за по-артистичен облик.

Видове пътеки според формата и настилката

Като цяло пътеките могат да бъдат : прави, с разклонения и виещи се. За да изберем подходящата форма е добре да вземем предвид отделно обособените кътове в двора. Започвайки от дворната врата, освен към централния вход на дома, пътечката се разклонява към градинското барбекю, беседка под сянката на дърво, любимата ни цветна градина или чешма. Разклоненията може да оформят правилни геометрични форми или пък да описват нестандартни, разчупени извивки. Симетрията в оформлението на пътеките в двора издава известна строгост и аристократичност и е подходяща за по-големи имоти, където правите пътеки са задължителен компонент, като разделят пространството на сектори. Виещата се пътека пък внася неповторима романтика и очарование като ефектен приказен елемент от двора.

Експериментирайте с клинкерни тухли

Клинкерните тухли са още една добра алтернатива - този материал е изключително дълготраен, подходящ при изпълнението на дворни пътеки, тераси, стъпала и облицовки на стени. Характеризира се с добра износоустойчивост, а грапавата му повърхност предоставя максимално съпротивление при подхлъзване. Цветът на клинкера е добит по естествен начин чрез термична обработка, поради което е неизбледняващ и отлично се комбинира с останалите видове естествени тухли и други материали за настилки.

Умело използване на дървото

Много от нас биха избрали дървото, което внася уют и естетика в двора, а също така и отлично кореспондира с останалите съоръжения в него. Трябва да имаме предвид, че настилката от дърво е предразположена към процес на гниене и ще се наложи след време да реставрираме конструкцията на пътеката, ако отделните елементи не бъдат импрегнирани или лакирани предварително.

Последвайте канала на

25463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини