Най-креативните бар столове и пейки, направени от керамични отпадъци

  • 27 май 2015 18:08

  • 15417
  • 2
Най-креативните бар столове и пейки, направени от керамични отпадъци
©

Да се рециклира керамика не е лесна работа и в повечето случаи същата попада в контейнерите. Не така обаче постъпва японският дизайнер Цуйоши Хаяши, който е завършил дизайнерската академия в Айндховен.

Вместо да изхвърли стари, ненужни вече керемиди, той създава най-креативните бар столове и пейки от керамични отпадъци. Използва естествената форма на материала, текстурата, ергономичността и представя като завършен проект интересни и удобни мебели.

А ако вие имате нужда от нещо по-специално за дома си, винаги можете да разчитате на професионалистите, регистрирани в MaistorPlus като бързо и лесно пуснете заявка.

Нов живот за отпадъчните керамични плочки

Такахама е град в Япония, за който е характерно традиционното производство на огънати керемиди и плочи, за чиято суровина се използва местна глина. Именно във фабрика, намираща се на това място, дизайнерът Хаяши събира керамичните плочки “кавара”, които по-късно ще се преродят в забележителни бар столове и пейки.

Вижте още: Дизайнерски столове с уникални форми

По време на производствения процес на плочките “кавара” неминуемо се случват и повреди. Ежегодно 65 000 негодни за употреба парчета от тях се превръщат в отпадъчен материал.

Талантливият дизайнер взема повредените керамични плочки и ги поправя. Сам проектира дървена рамка, към която да ги закрепи. Фиксира всичко така, че използването на лепило и пирони при монтажа на бар столовете и пейките не е необходимо.

Устойчивост и здравина

Керамичните плочки, използвани за бар столовете и пейките, са обработвани по начин, който ги прави устойчиви на различни атмосферни влияния. Това позволява използването им и на открито, а ергономичните им форми ги правят част от изключително удобни мебели.

Докато в Европа за изпичането на подобни керамични плочи се използват 800 градуса по Целзий, в Япония те се пекат при 1 200 градуса. Това прави японските здрави до степен, в която столове, направени с тях, да издържат човек с тегло до 120 килограма.

Разнообразие в изработката

Възпитаникът на дизайнерската академия в Айндховен се вдъхновява непрекъснато от възможността да търси нови приложения за тези керамични отпадъци. Експериментира с цветове, материи, за да им вдъхне нов живот.

Вижте още: Доза оригинални идеи как да дадете втори шанс на остарели вещи

Хаяши споделя, че при опушването на плочките се придава застаряващ ефект на тяхната повърхност. Получаването на различните цветове отнема известно време, но чакането си струва.

Дървените рамки, върху които се прикрепяват плочките, се изработват като отделни бройки или във верига от няколко. Височината на получаваните в резултат бар столове и пейки също може да варира.

А вие бихте ли използвали такива столове и пейки в дома и градината си? Ако имате идеи да разнообразите интериора си с интересни мебели, носещи вашия почерк, можете да се свържете със специалисти. Направете безплатна заявка, запознайте се с профилите на изпълнителите, от които ще получите оферти или сами си харесайте майстор. След завършване на възложения от вас проект оставете своя отзив в сайта.

Последвайте канала на

15417 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
11111

2016.01.31 | 10:31

2
И когато седнеш на дизайнерският керамичен стол.......скръц и счуп дизайнерски.

2015.10.16 | 19:12

1
Е, тези са за балерини и анорексичките от "Прогноза за времето"...

Добави коментар

Водещи новини