Матракът – ключът към добрия сън

  • 16 септември 2021 12:44

  • 42356
  • 11
Матракът – ключът към добрия сън
© Pixabay

Изборът на нов матрак може да бъде същинско предизвикателство, особено при наличието на огромното разнообразие от продукти на пазара, различни технологии и обещания за комфортен сън. Най-важното, обаче е от какво именно има нужда Вашето тяло, за да може да се отпусне и възстанови от натрупаната умора през изминалия ден.

Освен твърд или мек, разновидностите и вариантите за избор на матрак могат да се превърнат в един безкраен поток от информация, която на пръв поглед може да бъде объркваща. Има толкова много особености, които трябва да вземем предвид, че много често се изгубваме в безкрайните комбинации от различни материали, чудейки се дали ще изберем най-правилното за нас.

Точно за това решихме да ви обърнем внимание на няколко разновидности, с които е хубаво да сте запознати, за да може да се ориентирате в търсенето на перфектния матрак за  качествен сън.

Покет и бонел матраци с пружина

Да започнем от ядрото на матрака. Най-широко разпространения вид със сигурно е този с пружина, като тук в зависимост от технологията и структурата им те биват два вида – покет и бонел.

Бонел е класическата система от пружини, която може да се комбинира с различни материали – като мемори пяна, еластичен пенополиуретан, латексиран филц и много други, които допълват ядрото, за да осигурят достатъчно комфорт за пълноценен сън.

Покет е по-модерна система, в която пружините са индивидуално пакетирани, за да реагират прецизно на натиск и движение и така да се постигне анатомично ядро на матрака или казано по друг начин – всяка една пружина реагира отделно на натиска от човешкото тяло, а в съвкупност всички пружини идеално поемат извивките на тялото, поддържайки го в правилна позиция и без напрежение. Друго хубаво качество на покет системата е, че някои модели осигуряват отлична циркулация на въздуха и не задържат влагата, която се отделя по време на сън.

Друга много съществена разлика между покет и бонел матраците е, че първите са с по-балансирано ниво на твърдост, докато при бонел усещането е по-скоро за средно меки. Естествено всичко зависи от отделния модел и съчетанието му с други материали, които накланят везната към избора на едната или другата технология.

Матраци с различни видове пяна

Когато говорим за модерни и ортопедични матраци, в повечето случаи говорим за тези изградени от различни видове пяна. Те целят да постигнат оптимална анатомична форма, така че извивките на тялото да „потъват“ равномерно и да няма напрежение в нито една част на тялото. Сред най-често срещаните и широко използвани са полиуретановата и еластична пяна, които служат за ядро. Хубавото при този тип матраци е, че се комбинират добре с мемори пяна, която е обикновено най-външната част от обвивката. Комбинацията от двете, както и с други видове пяна предлагат антибактериално действие, усещане за мекота, дори при по-твърдите модели, както и естествен комфорт.

Мемори пяната се моделира според температурата на тялото и приема формата на неговите извивки, а еластичната пяна има възможност за по-голяма и наситена зонова профилираност. Колкото по-голям е броя на тази стойност, толкова по-високоеластична е пяната и толкова по-ергономичен е матрака. Другото специфично нещо, на което е хубаво да обърнете внимание е плътността на еластичната пяна, която определя нивото на твърдост. Обърнете специално внимание на какъв вид текстил „облича“ целия матрак, особено на това дали е дишаща материята, защото тя спомага допълнително за регулирането на влага и топлина.

Има модели матраци, които са с Bio пяна, както и такива, които комбинират кокосови влакна, както и латекс. Те са по-твърди като усещане на тялото, но предлагат по-добра циркулация на въздуха и за тези от вас, които обичат или са свикнали да спят на твърдо, това е определено нещо, което трябва да разгледате като вариант.

Препоръчваме преди да вземете решение, да изпробвате матраците в магазините на Мебели ВиденовМебели ВиденовМебели Виденов е търговка марка с над 30 годишна история, собственост на „Виденов Груп“ ООД, за да откриете най-подходящото за вас решение и да се убедите в тяхното удобство.

Еднолицеви и двулицеви матраци

Стигнахме до другото съществено разделение на матраците – еднолицев и двулицев. Какво означава това? Най-опростено казано всичко тук е обвързано с функционалност –  еднолицевите матраци са с вградена дървена или метална рамка в тях, а двулицевите са меки от двете си страни и се поставят на подматрачна рамка.

Другата съществена разлика е, че двулицевите матраци се износват по-бавно, особено при редовно обръщане и грижа. Има също така двулицеви модели от по-висок клас, които предоставят възможност за различна „твърдина“ или „мекота“ на двете страни, както и специално пригодени страни за лятно и зимно време, което допълнително усилва функционалността и комфорта.

При еднолицевите матраци предимството е в тяхната ценова достъпност, както и това, че могат лесно да се пригодят към спални с повдигащ механизъм, за да може да оползотворите и пространството под леглото. Може и, разбира се, да направите същото и с двулицевите матраци, но първо разгледайте внимателно дали спалнята, която имате или бихте искали да закупите е пригодена за такъв матрак, както и за повдигащия механизъм.

Независимо дали е двулицев или еднолицев, даден матрак идва с различна продължителност на гаранция. При различните производители и търговци на матраци, те са явен знак за качество, а и така ще може да спите спокойно, че сте направили правилния избор.

Естествено, размерите и дебелината на матрака имат значение като някои модели могат да съдържат в себе си повече слоеве пяна или комбинация от различни видове пяна и пружини, така че да осъществят един ергономичен баланс за почивка на тялото. Но към всяко правило си има и изключения и някои матраци успяват да постигнат баланс от много елементи, така че да са компактно разположени и да предразполагат тялото към пълноценна почивка.

Подматрачни рамки

При подматрачните рамки е важно да обърнете внимание на това, от какви материали са изработени. Това определя дали подматрачната рамка е пригодена за повдигащ механизъм. Еластичността и предоставянето на ергономична основа за равномерно разпределение на тежестта на тялото са също фактор при избора на правилната такава рамка. Накратко подматрачните рамки служат като балансьори, така че да подсилят функционалните характеристики на двулицевите матраци, както и допълнително да осигурят хигиенична среда и вентилация на матрака.

Топ матраци

Може също така съвсем спокойно да разглеждаме топ матрака като допълнителен слой, който ви осигурява повече комфорт и антиалергичен ефект. В зависимост от размера им, този тип матраци имат множество приложения като могат да се използват и върху канапе или разтегателно легло. Освен, че са лесно преносими, тъй като се навиват на руло, те могат да бъдат решение, когато пътувате или ако изпитвате неудобство от вашия матрак в момента и не сте сигурни с какво да го замените.

Също така може да ги комбинирате с други матраци, за да постигнете по-добра опора на гръбнака, да намалите напрежението и възникващите от това болка в раменете, гърба и ханша, да предпазите матрака от овлажняване и захабяване и да намалите алергичните реакции към прахови акрили. А на всичкото отгоре се почиства и поддържа лесно.

Детски матраци

За да осигурите най-доброто за Вашето дете е необходимо да изберете матрак изработен от материали, напълно безвредни за здравето на най-малките.

Лицевият плат е здрава и устойчива на замърсявания материя. Препоръчваме Ви да обърнете внимание на текстила – да е мек и приятен на допир, нежен към чувствителната детска кожа. Ядрото на матрака е хубаво да е направено от пяна с подходяща плътност, осигуряваща стабилна основа, която се препоръчва за първите години от периода на интензивен растеж. А за усещане за обгръщане и ласка, което допринася за спокоен детски сън, препоръчваме някои от нашите модели с допълнителен слой мемори пяна.

Възглавници и протектори

Изборът на възглавниците е почти толкова важен, колкото и на матрака. Размерите, както и материала в сърцевината, както и обвивката на възглавницата определя колко издръжлива на износване е тя, както и колко дълго ще запази формата си с времето. Препоръчваме ви да разгледате внимателно вида текстил на калъфа на възглавницата, колкото дишаща е материята и дали пълнежът се адаптира към извивките на тялото.

Ако търсите нещо ортопедично и твърдо на усещане, което да поема извивката на главата и я обгръща във фина мекота:

Ако пък търсите нещо, което да не е толкова твърдо на усещане, но да има този адаптивен елемент към вашето тяло:

А ако си харесвате възглавниците да са меки, но издръжлива на износване и с такава структура на пълнежа, че да подобрява въздушния поток:

За да предпазите матрака ви от замърсяване и износване, е хубаво да си вземете и хубав протектор. Протекторите не само защитават вашия матрак, а и са като преграда между вас и алергени и дразнители като прах и акари. Най-хубавото при тях е, че може лесно да се свалят и почистват, а и така могат лесно да се свалят и поставят, особено когато го сложите в пералнята. А и така няма нужда да почиствате и самия матрак.

Последвайте канала на

Novini.bg
42356 11

Коментари 11

Добави коментар
assz

2023.08.21 | 16:09

11
Амбициозен SEX модел 18+) Обичам да ме снимат гола) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id369032
xxa

2023.08.21 | 16:09

10
nossaa
Manolov

2023.06.26 | 21:10

9
Земеделски и индустриален инвестиционен кредит без такси Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на вашите различни проекти в търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 до 5 000 000 евро с опция за изплащане на 2,5% лихва годишно. Свържете се с нас по имейл: (pacific-loan.service@outlook.fr), а също и 24 часа в денонощието чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 за ваше най-добро удовлетворение, очаквам с нетърпение да ви чета много скоро
клиент

2021.09.30 | 15:27

3
Има ги в доста магазини в София, онлайн също. Оребрени са матраците, купих си наскоро и усещам ефект на гърба, някакси облекчение. Мисля, че офис имат в квартал Витоша
Мирослав Блажев-Атила

2023.01.07 | 18:23

8
И аз ко та изплющя на матрака ще почувствам голямо облекчение

2022.12.22 | 21:45

7
Тая русата да я тракам върху матрака.

2022.11.25 | 00:14

6
АБСТРАХИЙРАЙТЕ СЕ ОТ ТОВА И МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ„ ЗА ДА НИЕ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС НИ ПОСЕТЕТЕ ПЕЧЕЛИ РЕАЛНИ ПАРИ ОНЛАЙН! F A N T A S Y D N L . F R E E . B G
НОРМАЛЕН

2022.06.27 | 09:20

5
Ключът към добрият сън е добрият секс, а не матрака.
Leo

2021.09.30 | 15:28

4
аз съм се насочил към тези италианските
клиент

2021.09.30 | 15:25

1
Verthora имат ортопедични терапевтични матраци и възглавници
Dimo

2021.09.30 | 15:26

2
къде са те? не ги знам

Добави коментар

Водещи новини