Консумацията на цели малки риби може да удължи продължителността на живота

  • 14 юни 2024 22:52

  • 16037
  • 7
Консумацията на цели малки риби може да удължи продължителността на живота
© Gettyimages

Консумацията на малки риби, които се приемат цели, намалява риска от смъртност, сочи японско проучване, цитирано от „Медикъл експрес“. Проучването е проведено от д-р Чинадзу Касахара, доцент Такаши Тамура и професор Кенджи Вакай от Висшето училище по медицина към университета в Нагоя, Япония. То подчертава потенциалните ползи за удължаване на живота от ежедневната консумация на дребна риба.

Японците обикновено ядат малки рибки като бяла риба, атлантическа мойва, японска корюшка и малки сушени сардини. Те консумират дребните риби цели, включително главата, костите и органите, които са богати на микроелементи като калций и витамин А.

„Предишни проучвания са разкрили положителния ефект при приема на риба върху здравословното състояние, включително намаляването на риска от смъртност. Малко изследвания обаче са  фокусирани върху ефекта от консумацията на дребна риба конкретно върху здравните резултати", каза водещият изследовател д-р Касахара. „Интересувах се от тази тема, защото имам навика да ям малка риба от детството си. Сега храня децата си с тези храни.“

Замяната на червеното месо с дребна риба може да спасява 750 000 живота годишно до 2050 г

В проучването са включени 80 802 участници (34 555 мъже и 46 247 жени) на възраст от 35 до 69 години от цялата страна.

Честотата на консумация на дребна риба от участниците е оценена с помощта на въпросник в началото на проучването. Участниците са проследявани средно около девет години. По време на периода на проследяване са регистрирани 2482 смъртни случая на хора, включени в проучването, като приблизително 60% (1495 смъртни случая) от тях са свързани с рак.

Едно от най-забележителните открития на проучването е значителното намаляване на смъртността поради всякакви причини и намаляване на рака сред жените. При жените, които ядат дребна риба между 1и 3 пъти месечно, 1 и 2 пъти седмично или 3 и повече пъти седмично, рискът от смъртност поради всякакви причини е 0,68, 0,72 и 0,69 пъти по-малък, а рискът от смърт от рак е 0,72, 0,71 и 0,64 пъти по-малък в сравнение с тези, които рядко ядат дребна риба, съобщава БТА.

Рискът от смъртност поради всякакви причини и от рак при мъжете показва тенденция, подобна на тази при жените, въпреки че тя не е статистически значима. Причините за липсата на значимост при мъжете остават неясни. 

Резултатите са публикувани в списание Public Health Nutrition.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
16037 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Дедо

2024.06.16 | 21:59

7
И
Ванката

2024.06.15 | 16:12

6
А защо никой никога не казва най важното за всяка риба а именно как да се консумира ,а да е най полезна .печена маринована консерва или пържена.
Рибата беше полезна

2024.06.15 | 12:08

5
До преди океана да се задръсти от микропластмаса.УЧЕНИТЕ НА ИЗВРАТЕНИЯ ЕЛИТ ДА СИ НАВРЪТ НАУКИТЕ НЯКЪДЕ НА ТЪМНО!

2024.06.15 | 09:52

4
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
бъди готов-винаги готов!

2024.06.15 | 07:26

3
И, да се прокарва с чаша белина .
ами да

2024.06.14 | 23:47

2
ако бачкате да носите пари на шефа ви няма да живеете дълго ако си гледате кефа и не му се впрягате на тоя комплексар ще си живеете живорта добре
Гого

2024.06.14 | 23:35

1
Дотегна ми да чета простотии за дълъг живот!Вижте бабите ви на колко са години и ще разберете до колко ще живеете! Всичко е до ГЕН! А от оня свят никой не се е отървал!

Добави коментар

Водещи новини