-
10 април 2024 12:17
- 576
- 2
Според ново проучване замяната на червеното месо с дребни риби като аншоа, сардини и херинга може да намали нивата на заболяванията в световен мащаб и да спасява до 750 000 живота годишно до 2050 г., съобщава ДПА, предаде БТА.
Само във Великобритания намаляването на консумацията на червено месо с 8% и замяната му с тези риби може да предотврати 10% от смъртните случаи от сърдечни заболявания през следващите 26 години, смятат изследователите.
Ползата обаче ще се усети най-силно в по-бедните страни, сочи анализът.
Малките риби - известни като фуражни, са богати на хранителни вещества и имат нисък въглероден отпечатък, въпреки че само около 26% от уловените дребни риби се консумират от хората.
Останалата част, включително уловът край бреговете на страни, в които има недохранване и продоволствена несигурност, се превръща в рибно брашно и рибно масло, с които се хранят по-скъпи морски дарове, отглеждани във ферми, като сьомга и пъстърва.
Учените проучиха дали замяната на консумацията на червено месо с дребни риби може да намали броя на заболяванията и да спаси човешки живот.
Според изследователите хроничните заболявания са причина за около 70% от всички смъртни случаи в света през 2019 г., като сърдечните заболявания, ракът на червата, диабетът и инсултът причиняват почти половината от тях (44%).
Екипът прогнозира консумацията на червено месо през следващите десетилетия в 137 държави и оценява наличието на фуражни риби като заместител на червеното месо до 2050 г., позовавайки се на исторически данни за риболова.
По техни оценки до 2050 г. замяната на червените меса може да предотврати годишно между 500 000 и 750 000 смъртни случая в световен мащаб, особено що се отнася до сърдечните заболявания.
Изследователите признават, че фуражните риби не са достатъчни, за да заменят изцяло червеното месо, но предполагат, че те могат да бъдат „обещаваща алтернатива“.
Учените поясниха, че е „необходимо да се ограничи консумацията на червено месо с интензивно отделяне на парникови газове и да се премине към храни, които са едновременно здравословни и щадящи околната среда“, за да се „намали тежестта“ на свързаните с храненето хронични заболявания през следващите десетилетия.
Трябва също така да се създадат политики за разпределяне на рибните запаси в регионите, където те са най-необходими, като Африка, части от Азия, Латинска Америка и Карибския басейн, за да се ограничи „глобалното бреме на болестите“, предлагат изследователите.
Последвайте канала на
Свързани новини
Не е пиранята: Ето коя е най-опасната риба в света
27 март 202415:14
Мъртва риба изплува в река Банска край Димитровград
27 март 202413:32
Рибата се завърна в река Сена
22 март 202410:03
Риболовната квота за 2024 г. за Алжир за червената риба тон ще бъде увеличена до 2046 тона
15 март 202411:40
Рибар почина от токов удар
05 март 202415:45
Българинът яде повече пържоли, отколкото кайма, риба и салам
26 февруари 202412:17
Коментари 2
Добави2024.04.10 | 12:34
Добави коментар
Водещи новини
Нейнски очаква положителен отговор за Шенген по суша днес, но свободното преминаване може да се забави
22 ноември 202407:49
Ще се откаже ли Виена от ветото си за Шенген?
22 ноември 202408:27
Борислав Цеков: Радев ще катастрофира тежко
22 ноември 202408:31
Харизанов: Радев започва да задава темпа на събитията, може да работи в различни сценарии
22 ноември 202408:46
Първан Симеонов: Христо Иванов никога не е затварял вратата към Борисов
22 ноември 202408:22
Проф. Огнян Герджиков: Промените в Конституцията - аматьорщина
22 ноември 202407:45
Костадинов: Кирил Петков ми звъня 2022 година, за да ги подкрепим
22 ноември 202407:53
Красимир Георгиев: България има нужда от нов Закон за движение по пътищата
22 ноември 202408:24
Екшън с преследване и арести: Задържаха контрабандни цигари за 2 милиона лева в Пловдивско
22 ноември 202408:10
2024.05.25 | 07:47