-
20 май 2018 13:34
- 9126
- 2
Много са причините рибата да заеме важно място в хранителния режим, оповести Американската асоциация за сърдечни заболявания, цитирана от ЮПИ.
Препоръчително е риба да се консумира най-малко един-два пъти седмично. Най-добрият избор е риба, съдържаща голямо количество омега-3 мастни киселини. Опциите включват сьомга, риба тон, скумрия, езерна пъстърва, херинга, сардини. Но какъвто и да е изборът, рибата не трябва да е пържена, предупреждават експерти от асоциацията. Изследвания показаха, че любителите на пържена риба са с увеличен риск от сърдечна недостатъчност.
"Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителен ефект, който позволява да се избегне втвърдяването на артериите - заяви Соня Ангелоне от Американската академия по хранене и диетология. - Освен това те затрудняват образуването на кръвни съсиреци и допринасят за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта."
"Изследвания установиха благотворния ефект от консумацията на богата на омега-3 мастни киселини риба, особено когато с нея са заменени съдържащи наситени мазнини нездравословни храни, като месото", отбеляза експертът Ерик Рим от Харвард.
Широкомащабни изследвания заключиха, че хората, които най-малко веднъж седмично консумират риба, са с понижен риск от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт.
Резултатите от две изследвания сочат, че заменянето на едва 3 процента от калориите от протеини от обработено месо с протеини от риба води до 31-процентно намаляване на риска от смърт вследствие на сърдечни проблеми или инсулт. Следователно от съществено значение е червеното месо и други по-малко здравословни храни да бъдат заменени с риба, но не и пържена. Изследвания, обхванали 90 000 американци, показаха, че хората, които консумират пържена риба поне веднъж седмично, са с 48 на сто по-голям риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с онези, които по-рядко ядат пържена риба.
Рибата има благотворен ефект и за хората, които са с болни сърца. Преживелите инфаркт хора, които два пъти седмично ядат риба, са с 27 на сто по-малък риск да умрат през следващите две години в сравнение с онези, които не консумират риба.
Последвайте канала на
Свързани новини
Лудогорец докосва финала след безметежен мач с Хебър и 4 гола
Титлата вече е само мираж за Ливърпул след болезнен провал в дербито с Евертън
Манчестър Юнайтед се нуждаеше от два обрата, за да пречупи най-слабия отбор в Премиър лийг
Драмата в Каталуния продължава: Чави последно е бил убеден да остане
Уникални награди от Спартак Плевен и Черно море само в играта на Sportal.bg!
Георги Иванов се срещна с Александър Чеферин
Коментари 2
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Денков: От януари ГЕРБ и ДПС започнаха артилерийска подготовка, защото се готвеха за избори
24 април 202418:44
ПП-ДБ внася искане за предсрочното освобождаване на председателя на НС Росен Желязков
24 април 202419:08
Румен Радев за договора с "Боташ": Трябва да се провери от къде и какъв газ внасяме
24 април 202419:16
Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати
24 април 202421:19
Матева: Не очаквам хаос на изборите
24 април 202420:23
Водещите новини! 23 партии и 11 коалиции ще участват в изборите. Какво разказа журналистът, нападнат от служител на НАП (и още…)
24 април 202418:55
Държавата дава над 300 млн. лв. на ощетените земеделци
24 април 202420:31
Съмнения за руско заглушаване: Полети докладват смущения и над България
24 април 202422:22
САЩ тайно са доставили ракети с голям обсег АТАКМС на Украйна
24 април 202422:42